Otthon

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a gyulai Almásy-kastély

A hosszú hétvégére eső programban szerepel tacskótalálkozó, reformkori kávékülönlegességek kóstolója és élőszereplős tárlatvezetés is.

A gyulai Almásy-kastély 2021. április 28-án. A kastély barokk tömbjét Harruckern Ferenc alakította ki, majd unokája, Wenckheim Ferenc nemesi rezidenciává bõvítette az épületet. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A programok összeállításánál minden esztendőben szempont, hogy valami újat meséljenek az épületről, annak történetéről és az itt élt személyekről – idézi a közlemény Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgatót.

Pénteken 18 órakor induló suttogó tárlatvezetésünk a főurak számára észrevehetetlen cselédség életéről szól. A gróf mellett megjelenik a komorna, a komornyik, a szobalány és a muzsikus is”

– mondta.

Hozzátette, ingyenesen lesz látogatható a Tacskótalálkozó. Az esemény évről évre egyre több tacskótulajdonost és érdeklődőt vonz. Szombaton lesz felvonulás, szépség- és futóverseny is. Az óvodásoknak és alsó tagozatosoknak Gróf Tacskó Dénes tart tárlatvezetést.

A programsorban megemlékeznek az 1848-as forradalom évfordulójáról is.

Idén a reformkori és forradalmi kávéházak hangulatát korabeli kávékülönlegességekkel idézik meg Vigyikán György barista közreműködésével. Az előzetesen regisztrálók megkóstolhatják a deákkenyeret, a fűszeres mokkát és az írkávét; és megtanulhatják a kávékóstolást és otthon elkészíthető finom kávés recepteket is – ígérik a szervezők.

A fesztivál részletes programja elérhető a www.gyulakult.hu oldalon.

Kiemelt kép: A kéthektáros kerttel övezett Almásy-kastély madártávlatból Kétpó vasútállomása közelében. MTI Fotó: Hámor Szabolcs.