Siker

Egy új kezdet – a változókor küszöbén

A változókor nemcsak arról szól, hogy a testünk változik, hanem arról is, hogy nekünk is itt az ideje változtatni az életünkön, életmódunkon. Olyan, mint egy figyelmeztetés, amely észhez térít, hogy új szakaszba lépett az életünk, de ha jól kezeljük, ez nem jelenti semminek sem a végét, sőt. Íme néhány tipp, hogyan éljük meg a változókort úgy, hogy ne veszítsünk a lendületünkből, nőiességünkből, egészségünkből.

Kevesebb stressz, több nevetés

Könnyű mondani, hogy kerüljük a stresszt, főleg, ha az ember még a menopauza testi tüneteivel is küzd, de sajnos az a helyzet, hogy a sok stressz általában csak ront a helyzeten. Fordítsunk sok időt és energiát arra, hogy el tudjunk távolodni a stresszes helyzetektől, a munkától, az idegeskedéstől, és legyen időnk a feltöltődésre. Elkerülni nem tudjuk, tanuljunk meg nevetni a helyzeten, hiszen minden nő átmegy ezen, csak van, aki kevésbé, más jobban megszenvedi. Beszéljünk nyíltan a barátnőinkkel a problémáinkról, mindenkinek jól fog jönni egy kis megerősítés.

Fotó: iStock.com/ YakobchukOlena

Fotó: iStock.com/ YakobchukOlena

Gyógyteákkal a testi tünetek ellen

A menopauza elsősorban a testi tünetei miatt kellemetlen, hiszen a szervezetünk hormonszintje ingadozni kezd, és ez bizony nem marad nyom nélkül. Jó néhány gyógynövény van azonban, amely segíthet, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a tüneteket. Használhat például a barátcserje, a cickafark, az orbáncfű vagy a zsálya, azonban mielőtt kipróbáljuk, mindig tájékoztassuk háziorvosunkat a tervünkről.

Vigyázzunk a csontjainkra

A változókor után a csontjaink is gyengülni kezdenek az ösztrogén hiánya miatt, így ha tehetjük, már korábban kezdjünk el felkészülni erre a folyamatra a megfelelő kalciumbevitellel és a kalcium felszívódásához elengedhetetlen D-vitamin pótlásával. Fogyasszunk sok tejterméket és leveles zöldséget, például parajt vagy sóskát, amelyek gazdagok kalciumban, és tengeri halakat, tojássárgáját, belsőségeket a D-vitamin-szükségletünk fedezésére.

Mozgással az aktivitásért

A fizikai és a lelki tüneteknek is jót tesz, ha mozgunk, így ne hanyagoljuk el ebben az időszakban sem a sportot. Ha úgy érezzük, hogy az aktívabb mozgás nem esne jól, akkor is ragaszkodjunk hozzá, hogy mindennap sétáljunk, ugyanis ebben az időszakban az is megeshet, hogy felszaladnak ránk a kilók. Az ilyenkor előforduló depresszió ellen is hatásos lehet a sok szabadban töltött idő és a testmozgás.

Szabaduljunk meg a káros szenvedélyektől

Ha eddig nem tettük, a menopauza idején mindenképp tanácsos megválnunk az olyan káros szenvedélyektől, mint a dohányzás, az alkohol, a koffein és a nagyon fűszeres ételek. Sportoljunk, fogyasszunk sok vitamint és fehérjét, és töltsünk elég időt a szabad levegőn.

Fotó: iStock.com/ASIFE

Fotó: iStock.com/ASIFE

Félelem helyett bátorság

Sokan úgy élhetik meg, hogy a menopauza beköszöntével kicsúszik a lábuk alól a talaj, hiszen az eddig megbízhatóan működő testük megváltozik, hő- és hangulatingadozásokkal küzdenek. Sokat számít azonban a hozzáállásunk is a testünk változásaihoz. Ha nem tiltakozunk, nem félünk a kor velejárójától, hanem elfogadjuk, hogy az élet része, és a lehető legjobb módon próbáljuk kezelni a tüneteit, felszabadultan élhetjük tovább az életünk egy újabb virágkorát.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Változókor életmódváltással. A stúdióban beszélget Kriston Andrea, Berkes Gabriella, Lopes-Szabó Zsuzsa és meglepetés-férfivendégünk.

A pénteki adást ezen a linken nézhetjük vissza.