Siker

Kutatók bebizonyították: a kávézók háttérzaja jót tesz a hatékonyságnak

Nem csak a hipszterek járnak kávézókba dolgozni: rengeteg megbeszélést és állásinterjút szerveznek ilyen helyekre, és, mint kiderült, nem is véletlenül. Kutatások bebizonyították, hogy a kávézókban hallható háttérzaj nemhogy eltereli a figyelmünket, de segít a hatékonyságunk növelésében!

Kávézó: színes-szagos, zsúfolt hely, ahol az ember vagy a saját hangját sem hallja, vagy a nagy csendben meg sem mer szólalni. Ismerős? Furcsa elképzelni, hogy sokan mégis a kávézókat választják arra, hogy üzleti megbeszéléseket folytassanak vagy állásinterjúkat tartsanak. Pedig nekik van igazuk: kiderült, hogy az ezekben az üzletekben hallható háttérzaj nemhogy elvonja a figyelmünket, de még a hatékonyságunk növelésében is segít!

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

Fotó: Unsplash/ Clem Onojeghuo

A Virginiai Egyetem kutatói szerint már az idegenek jelenléte magában arra sarkall minket, hogy aktívabban dolgozzunk, és több kockázatot vállaljunk. Ha emberek vesznek körül minket, valamilyen szinten mindig biztonságban érezzük magunkat, éppen ezért sokkal innovatívabb és újítóbb megoldásokat találunk ki a problémákra – legalábbis ezt állítja az egyetem kutatója, Eileen Chou.

Már magában az is segít, hogy kimegyünk a házból, és nem egy előre meghatározott helyszínre megyünk dolgozni, hanem mi választhatjuk ki, mihez van kedvünk. Még akkor is, ha mindig ugyanazt a helyet választjuk, a szabad döntés miatt máris sokkal kreatívabbnak és motiváltabbnak érezzük magunkat. Chou szerint semmi más nem öli meg annyira a kreativitást, mint minden egyes nap ugyanazon a helyszínen eltölteni a nyolc óránkat.

Mindez tehát párosítva azzal, hogy a kávézókban emberek vesznek minket körül úgy, hogy mégsem zavarnak a munkavégzésben, igazi nyerő kombinációt alkot – ez az oka annak, hogy az emberek annyival hatékonyabbak egy kávézóban!