Siker

Egyedülálló START Programot indít kezdő vállalkozóknak az Egyszülős Központ

Pályázatot hirdet a budapesti Üllői úton nyíló Egyszülős Központ egy játszóház és egy kávézó üzemeltetésére. Az Egyedülálló START Program különlegessége, hogy a két egységet térítésmentesen kaphatják meg egyéves üzemeltetésre olyan egyedül nevelő szülők, akik komolyan fontolgatják saját vállalkozás indítását. Pályázni január 31-ig lehet, a vállalkozást pedig márciusban kell elindítani.

Az Egyedülálló START Program valóban egyedülálló támogatáscsomag, amelyet a központ felajánl azoknak a szülőknek, akik legalább egy évig elkötelezetten működtetnék a Nyolcharminc GRUND nevet viselő játszóházat vagy a Nyolcharminc CAFE-t. A nyertes pályázóknak sem bérleti díjat, sem pedig működtetési költséget nem kell fizetniük az együttműködés időszakában, ezenfelül pedig a vállalkozás indítását és működtetését segítő mentort is kapnak. „Az egyszülős családok életminőségét alapvetően meghatározza, hogy a szülőnek van-e munkája. Sok egyedülálló szülő gondolkodik valamilyen vállalkozás elindításán, ám sokan nem rendelkeznek az ehhez szükséges tőkével. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a programmal” – mondta Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. Mivel a központ tervezett szolgáltatásai között játszóház és kávézó is szerepel, ezért lehetőséget biztosítanak két vállalkozó szellemű pályázónak tervei megvalósítására az Egyedülálló START Programmal. A pályázatnál előnyt jelent, ha a pályázó maga is egyedül nevelő szülő, de ez nem feltétel. A támogatáscsomag és a pályázat részletei a www.egyszulo.hu oldalon olvashatók. Pályázni 2018. január 31-ig lehet, a vállalkozás márciusban indítható. A program nyomon követhető lesz az alapítvány saját felületein (honlap, Facebook, Instagram, Egyszülős Magazin), sőt, a tervek között szerepel egy önálló blog indítása is.

Fotó: iStock.com/poplasen

Fotó: iStock.com/poplasen

Az Egyszülős Központról

A 2018 elején megnyíló Egyszülős Központ nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is páratlannak számít. A Budapesten az Üllői út 30. alatt elhelyezkedő intézmény olyan közösségi térként működik majd, ahol a rendszeres programokon kívül gyakorlati segítséget is kaphatnak az egyszülős családok. A központ eddigi online jogi, pszichológiai és mediációs tanácsadásai személyes konzultációkon is igénybe vehetők lesznek. A gyermekeket ingyenes játszóház várja majd, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesül, ahol nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott lesz. A központban számos képzés, klub, önsegítő csoportfoglalkozás és szabadidős tevékenység is helyet kap majd. Az állami támogatással megvalósuló központ szolgáltatásait az egyszülős családok legalább egy évig ingyenesen vehetik igénybe, de a későbbiekben is csak néhány szolgáltatásért kell majd kedvezményes díjat fizetniük. Az intézmény egyes programjai minden család számára nyitottak lesznek, és az üzemeltetők bíznak abban, hogy a központ hamarosan saját közönséggel rendelkező, kedvelt közösségi térként működhet majd. A budapesti központot az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány üzemelteti, és modellközpontként is funkcionál majd, azzal a céllal, hogy elősegítse hasonló vidéki központok megalakulását és hálózatos működésüket. Az Egyszülős Központ létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.