Siker

Kapcsoljuk ki az agyunkat: 10 tipp a munka utáni feltöltődéshez

Egy hosszú munkanap után valószínűleg semmi másra nem vágyunk, mint a pihenésre. Elengedni az aznapi problémákat, gondot és nyomást, és lazítani egyet. Kikapcsolni az agyunkat, feltöltődni a munkahelyen kívül, otthon. Sokszor azonban nehezebben megy, mint gondolnánk – egyszerűen képtelenek vagyunk elengedni a munkát, a feszültséget, a stresszt. Mutatunk 10 szuper tippet a munka utáni feltöltődéshez.

Talán azért sem megy a munka utáni pihenés és feltöltődés, mert otthon is ezer munka vár még ránk. Főzés, takarítás, gyereknevelés – nő legyen a talpán, aki a mindennapok rohanása közben valóban képes kikapcsolódni, feltöltődni és kipihenni magát. Majd holnap? Vagy majd a hétvégén? Aztán valahogy mindig közbejön valami. Pedig mindenkinek szüksége van arra, hogy olykor kikapcsolja az agyát, hogy ne gondolkodjon, ne legyen feszült, ne stresszeljen. A legjobb lenne minden nap – de kinek van arra ideje?

Annak érdekében, hogy munka után minden nap legyen módunk a feltöltődésre, megfiatalodásra, íme 10 tipp: próbáljunk ki egyet (vagy többet) ezek közül, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az akár nehezen, de sikerrel felszabadított szabadidőnkből.

Tervezzük be a pihenésre szánt időt

ÉS tartsuk is hozzá magunkat. Ne csak a „kötelező” feladatokra szánjunk időt, amikor a napunkat kialakítjuk, hanem azt is tervezzük be, hogy mikor és mennyi ideig szeretnénk pihenni. Ez lehet a nap végén egy óra, vagy csak délelőtt és délután fél óra – a saját beosztásunktól függ. De ne odázzuk el, ne hagyjuk ki, ragaszkodjunk hozzá, mint a „kötelező” feladatokat.

Fotó: iStock.com/ Sasha_Suzi

Fotó: iStock.com/ Sasha_Suzi

Hagyjuk a munkát az irodában

Miután lejárt a munkaidőnk, fejezzük is be a munkát, ne vigyünk haza megoldandó feladatokat. Majd másnap megcsináljuk, behozzuk a lemaradást, szakadjunk el a munkától, otthon már ne foglalkozzunk vele. Ha nem hajtjuk túl magunkat, másnap több eneegiánk lehet, amikor újból a munka mezejére lépünk.

Forró fürdő, frissítő zuhany

Az egyik legjobb módja, hogy a munkát magunk mögött hagyjuk, ha veszünk egy frissítő zuhanyt vagy egy forró fürdőt, amint hazaértünk. Ezzel mintegy lemossuk magunkról a feszültséget, a stresszt és megtörölközve, felfrissülve, újult erővel foghatunk hozzá az otthoni feladatok elvégzéséhez.

Mozogjuk ki a stresszt

Igen, a sport következik. Merthogy ez az egyik legjobb módja a kikapcsolódásnak. A szellemi megterhelés után a fizikai fáradtság – bár valóban elfáradunk – nem úgy hat, mint gondolnánk. Kellemes fáradtságot, új energiákat érezhetünk utána, és frissebben folytathatjuk a napunkat.

Ki a házból

Ha tehetjük, sétáljunk haza ahelyett, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval indulnánk haza. És otthon is, amikor csak tehetjük, menjünk ki a szabadba, sétáljunk egy nagyot és a hétvégén is törekedjünk arra, hogy minél több időt töltsünk a friss levegőn. Az agyunk, a szellemünk hálás lesz ezért, meglátjuk!

A zene az kell

Keressünk olyan zenét, ami megnyugtat bennünket. A zene ugyanis jelentősen befolyásolhatja a hangulatunkat. A nyugalom elősegítése érdekében kerüljük a gyors, hangos számokat, műfajokat – ezek csak növelhetik a feszültséget bennünk. A lassabb zene, amit becsukott szemmel, nyugodt légzéssel élvezhetünk, segít lecsökkenteni a szívritmust, megnyugtatja az elmét.

Fotó: iStock.com/ DGLimages

Fotó: iStock.com/ DGLimages

Olvassunk könyveket

Ugyancsak szuper ötlet, hogy elmeneküljünk a napi káoszból, elmeneküljünk a napi stressz elől, ha előveszünk egy jó könyvet, és elvonulunk a világ elől. Egy kutatás szerint például egy fiktív történet olvasása közben empátiát érzünk, ez az egyik legjobb edzés az agyunknak. Próbáljunk olyan novellákat, regényeket olvasni, amelyek pozitív karakterekről és pozitív történetekről szólnak.

Menjünk társaságba

Sokan érezzük úgy munka után, hogy nem akarunk senkivel találkozni, jobb egyedül. Viszont olykor érdemes a magány és a csend fogságából kiszabadulni, és olyan emberekkel találkozni, akiket szeretünk, akikkel mindig jól érezzük magunkat. A jó társaság, a jó program energiával tölthet fel bennünket.

Relaxáljunk, meditáljunk

Nem a lótuszülésre és a jógára gondolunk (bár az is jó ötlet). Helyezkedjünk kényelmes pózba, csukjuk be a szemünket, lélegezzünk nyugodtan, és engedjük el a gondokat és a problémákat. Pihenjünk, relaxáljunk, kapcsoljuk ki az agyunkat.

Aludjuk ki magunkat

Végül, ha végre eljutunk a hálószobánkba, feküdjünk be a kényelmes ágyunkba és élvezzük a pihenést. Érdemes beszerezni egy jó matracot, egy kényelmes pizsamát. A telefont és minden elektromos készüléket kapcsoljunk ki, állítsuk be a szobahőmésékletet. A pihentető alvás ugyanis megalapozza a másnapunkat.

A témával Agyunk titkai címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget dr. Petrekanits Máté, Gyurkó István, Dobos Tamás és meglepetés-hölgyvendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.