Siker

9 dolog, amit a maximálisan megbízható emberek sosem csinálnak

A megbízhatóság hatalmas erény, amely által értékes kapcsolatokat építhetünk ki mind a magánéletünkben, mind a karrierünkben. Ezzel kapcsolatban is az a legfontosabb szabály, hogy úgy kezeljük mások belénk vetett bizalmát, ahogy ezt mi is elvárnánk tőlük. Ahhoz, hogy igazán hitelesek legyünk a környezetünk szemében, mindig figyeljünk az alábbi 9 dologra, amit a maximálisan megbízható emberek sosem csinálnak.

Nem vesznek részt a munkahelyi pletykálkodásban

A megbízható emberek szeretnek beszélgetni, azonban mások életének kibeszélésében nem vesznek részt. Tudják, hogy teljesen felesleges feltételezésekbe bocsátkozni, hiszen rengeteg olyan rejtett tényező lehet, amelyről a kívülállók nem tudhatnak, és amelyek miatt esetleg valaki furcsán viselkedik. Éppen ezért inkább vállalják a kirekesztést, minthogy kibeszéljenek valakit a háta mögött.

Sosem adnak tovább olyan titkot, amit valaki rájuk bízott

Sosem mondanának tovább egy olyan titkot, amit valaki elmondott nekik. Jóllehet nem szívesen őrizgetnek olyan információt, ami mások életére is hatással van, de tudják, hogy van, akinek időbe telik megnyílni, és nem is lehet az ilyen dolgot erőltetni. Inkább nem avatkoznak bele mások életébe.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Nem viselnek álarcokat

Nem viselkednek másképp csak azért, hogy megfeleljenek annak, akivel épp vannak. Persze igyekeznek nem felhozni olyan témákat, amiről tudják, hogy felbosszantaná a másikat, vagy csak szimplán nem érdekelné, ugyanakkor az őszinte véleményüket mindig mindenről elmondják.

Nem hárítják el a felelősséget, ha hibáztak

Elismerik, ha rossz döntést hoztak, és sosem mentegetőznek, ha hibáztak. Legtöbbször még számonkérésre sincs szükség, mert maguktól beismerik a dolgot. Nyíltan képesek beszélni a a múltbéli ballépéseikről, a kudarcokról, és tanulnak is belőlük.

Nem színlelik, hogy szeretnek valamit, csak hogy lenyűgözzenek másokat

Kitartanak a saját stílusuk, ízlésük mellett, legyen szó divatról, sportról, zenéről stb. Persze ha tetszik nekik egy trend, szívesen követik, de nem színlelik, hogy kedvelnek valamit csupán azért, hogy felkeltsék mások érdeklődését ezzel. Tudják, hogy az ilyesfajta megjátszásról előbb-utóbb lehullik a lepel és csak konfliktusokhoz, csalódáshoz vezet.

Nem barátkoznak valakivel csak azért, mert az érdekük így szolgálja

A megbízható emberek mindenkivel tisztelettel bánnak. Sosem kérnek szívességet anélkül, hogy valahogy ne kompenzálnák a másik felet. Az önként felajánlott segítséget is csak így hajlandók elfogadni.

Fotó: iStock.vom/ Szepy

Fotó: iStock.vom/ Szepy

Nem tesznek olyan ígéretet, amit nem tudnak megtartani

A maximálisan megbízható emberek mindig tartják a szavukat. Nem panaszkodnak amiatt, hogy „túl elfoglaltak”, mert az szerintük csak azt jelzi, hogy túl sokat vállaltak magukra, amivel nem bírnak el. Éppen ezért tudnak nemet is mondani, ha azonban valamit elvállalnak, biztosak lehetünk benne, hogy lelkiismeretesen és időre elvégzik.

Nem ítélkeznek mások felett

Mindenkit elfogadnak úgy, ahogy vannak. Tisztában vannak vele, hogy mások címkézésével, megbélyegzésével nem generálható pozitív változás. Ugyanakkor szívesen szolgálnak építő kritikával, ha valaki nyitott erre, de ezt sosem leereszkedő stílusban teszik.

Nem gondolják, hogy mindent jobban tudnak

Nem félnek beismerni, ha valamit tévesen tudtak. Az elveiket hajlamosak makacsul őrizni, ám nyitottak az új nézőpontokra is, és képesek felülvizsgálni magukban a korábbi hiedelmeket, valamint nem zárkóznak el az újító lehetőségektől sem.

A témával Nyílt lapokkal címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Hajnóczy Soma, Aradi Tibor, Kovács Áron, valamint meglepetés-hölgyvendég is érkezik hozzánk.

A pénteki adást ezen a linken nézhetjük meg.