Siker

Tavaszra fel: ezeket a dolgokat hagyjuk végre magunk mögött

Itt a tavasz, legalábbis a naptár szerint. Amíg arra várunk, hogy az időjárás is felébredjen és megkezdődjön a kikelet, lélekben felkészülhetünk mi is a változásra, a megújulásra. Ez az időszak jó lehet arra, hogy tavasszal készek legyünk elengedni azokat a dolgokat az életünkből, amelyek visszatartanak, amelyek megmérgezik a mindennapjainkat, amelyek hátráltatják a boldogságunkat. Így készülhetünk fel arra is, hogy befogadjuk a pozitív energiákat. Mutatjuk, ezeket a dolgokat hagyjuk végre magunk mögött!

A táplálkozással kapcsolatban jól ismerjük a mondást, miszerint „az vagy, amit megeszel”. Ugyanez vonatkozik a mentális egészségünkre, a hangulatunkra, a lelkünkre is: ha rossz szokásaink vannak, negatívan gondolkozunk, mérgező életmódot folytatunk, akkor bizony mi magunk is ilyenekké válhatunk. Érdemes ezeket elengedni, ezektől megszabadulni, és a helyükre inkább pozitív dolgokat beengedni. A tavasz, a megújulás, a kikelet közeledtével mi is felkészíthetjük a szellemünket és a lelkünket a változásra, a megújulásra. Vagyis tavaszra fel, ezeket a dolgokat pedig hagyjuk végre magunk mögött, hogy ezzel is közelebb kerülhessünk a saját boldogságunkhoz.

Ártalmas emberi kapcsolatok

Az egyik legnehezebb dolog az elengedésben talán az, hogy előbb fel kell ismernünk, mik is mérgezik meg az életünket, a gondolatainkat. S azt is nehéz belátni, ha egyszer rosszul ítéltünk meg valakit, akit aztán közel engedtünk magunkhoz, vagyis olyasvalakivel kerültünk baráti kapcsolatba, aki valójában nem tesz jót nekünk, a személyiségünknek, az életünknek. Ez lehet egy barát, egy munkatárs vagy akár családtag is, akinek a viselkedése, a szokásai, a gondolatai befolyásolnak bennünket, illetve hatással vannak ránk, a mindennapjainkra. Energiát vesznek el tőlünk, lefárasztanak, a depresszió felé terelnek. Érdemes lehet megfontolni ezeknek az embereknek az elkerülését, és inkább olyasvalakikkel vegyük körbe magunkat, akik energiát és pozitív életszemléletet sugároznak felénk.

Fotó: iStock.com/oatawa

Fotó: iStock.com/oatawa

Frusztráló munka, munkahely

Olyan munkát végzünk, amit nem szeretünk? Vagy mondjuk úgy: utáljuk? A munka meglehetősen nagy része az életünknek, ezért is fontos, hogy olyasmit csináljunk, amit szeretünk, ami valójában nem is munka a számunkra, annyira élvezzük. Persze nem lehet sajnos mindenki ilyen szerencsés, sokan örülnek, ha egyáltalán el tudnak helyezkedni, de jó lenne ilyenkor is megtalálni azt a kis jót a munkában, a munkahelyünkön, ami miatt érdemes felkelni, bemenni és végigcsinálni – illetve törekedjünk arra, hogy ne ragadjunk bele ezekbe az elfoglaltságokba, hanem megtaláljuk azt a munkát és karriert, amit szenvedéllyel tudunk csinálni, amiben valóban örömünket leljük.

Egészségtelen étrend

Amikor az étrend megváltoztatásáról van szó, sokan rögtön a fogyókúrára gondolnak, amiről egyesek egyébként is azt érzik, hogy az valami titkolnivaló, „cikis” dolog, mintha szégyellnék, hogy fogyniuk kell. Ez egyrészt nem így van, másrészt az étrend és azáltal az életmódunk megváltoztatásának egy kellemes mellékhatása lehet a fogyás, de elsősorban az egészségünk megőrzése a célja. Érdemes tehát eltávolítani a hűtőből, a kamrából és a konyhából azokat az ételeket például, amelyek egészségtelenek, és töltsük fel mindenféle jóval, zöldségekkel, gyümölcsökkel, egészséges élelmiszerekkel.

Rendetlenség, zűrzavar

A tavaszi nagytakarítás jó, mert ilyenkor leselejtezhetjük a dolgainkat. Haladjunk helyiségről helyiségre, ne sajnáljuk az időt attól, hogy alaposan szétválogassuk a dolgainkat: ruhákat, tárgyakat, különféle használati eszközöket. Szelektáljunk, adjuk, adományozzuk el, vagy dobjuk ki azokat a dolgokat, amelyekre nincs szükségünk. Ne tartogassuk, ne őrizgessük a cuccainkat feleslegesen. És ha így teszünk, ha határozottan leselejtezzük, kiválogatjuk a tárgyainkat, utána egyrészt sok hely felszabadulhat, másrészt megkönnyebbülhetünk, valahogy megszűnhet körülöttünk a rendetlenség és a zűrzavar nyomasztó hatása, ami felszabadító érzés lehet.

Panaszkodás, rosszindulat

Panaszkodni olyan könnyű, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy azt csináljuk, csak mondjuk és mondjuk, míg végül egy rossz szokássá válik. Arra pedig nem gondolunk, hogy az állandó panaszkodás rossz hatással lehet a mentális egészségünkre – és nemcsak a sajátunkra, de a környezetünkére is. Ismerjük fel a folytonos panaszt és fejezzük be: helyette inkább koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyekért hálásak lehetünk az életünkben. Erősítsük a pozitív gondolatokat, a pozitív hozzáállást saját magunkban a körülöttünk, illetve az életünkben lévő dolgok felé.

Fotó: iStock.com/ as3d

Fotó: iStock.com/as3d

Féltékenység, irigység

A megújulás jegyében érdemes abbahagyni, hogy folyton összehasonlítgassuk önmagunkat másokkal, és eszerint mondjunk ítéletet önmagunk fölött. Ne másokkal foglalkozzunk, hanem saját magunkkal, ne az érdekeljen bennünket, hogy másoknak milyen az élete (már az a része, amit mutat a külvilág felé, amit mi látunk), hanem forduljunk önmagunk felé és törekedjünk arra, hogy nekünk jó legyen. A mi döntésünk, hogy idegesen irigykedünk mások (boldognak vélt) életére, vagy mi magunk válunk boldoggá. Koncentráljunk a saját életünkben történő változásokra, lehetőségekre, és törekedjünk arra, hogy minden helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki.

Önutálat

Az egyik legkárosabb dolog, amit önmagunkkal tehetünk, ha nem szeretjük, sőt, utáljuk önmagunkat. Ha így érzünk, hogyan szeretnénk boldogan és egészségesen élni? Tartsuk észben, hogy mindenki egyedülálló, mindenki más és más, a maga módján egyedi, és eszerint gondoljunk önmagunkra is. Tanuljuk meg szeretni önmagunkat a másokhoz hasonló és azoktól eltérő (külső és belső) tulajdonságainkkal együtt. Ha szükséges, beszéljük ezt meg mással, a legjobb barátunkkal vagy egy szakemberrel, aki segítő tanácsokat adhat ahhoz, hogy rálépjünk az önmagunk elfogadása és szeretete felé vezető útra.

Sajnálkozás, a múltban ragadás

Ami elmúlt, elmúlt, azon már nem tudunk változtatni. Közhelynek hangzik, de így van, éppen ezért egy megtörtént eseményen utólag már kár sajnálkozni vagy azon morfondírozni, hogy hogyan kellett volna, és mi lett volna, ha… Változtassuk meg a gondolkodásmódunkat: fogadjuk és engedjük el a múltat, ehelyett koncentráljunk a jelenre, a mostra, hiszen ennek alakulásába bele tudunk szólni. A múlt tanulságára hagyatkozva ne hagyjuk elveszni a pillanatot, a múlton való kesergés helyett koncentráljuk az energiánkat a jelen életünkre.

Saját magunk túlhajszolása, kimerültség

Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy egyre több feladatot vállalunk, amik idővel akár a napi rutinok közé is beépülhetnek, vagy annyira megszokottá válik, hogy sokat dolgozunk, hogy az lesz a „normális”. Végül semmi időnk nem marad a pihenésre, a kikapcsolódásra, a feltöltődésre. A túlterheltség a munkahelyen és otthon is az egészségünk rovására mehet. Mit tehetünk ellene? Például fogadjuk meg, hogy mostantól (nem holnaptól vagy hétfőtől, hanem mostantól!) hagyunk magunknak szabadidőt, amikor saját magunkkal foglalkozunk, kikapcsoljuk a telefont és a külvilágot. Ezt is iktassuk be a teendőink közé, ne csak a munkát és az elintéznivaló dolgokat.

Elkényelmesedés

Előfordulhat, hogy olyan élethelyzet alakult ki körülöttünk, amelynek hatására teljesen elkényelmesedtünk. Van otthonunk, van munkánk, vannak barátaink – és valahogy semmilyen erőfeszítést nem kell tennünk egyik téren sem, minden folyik a saját, talán már inkább unalmas medrében. Ez valóban jó érzés, élvezzük is ki a nyugalmas és eseménytelen időszakot, de ne kényelmesedjünk el, ne vegyük alapvetőnek ezt a helyzetet. Ehelyett érdemes keresni a kihívásokat, az új dolgokat, amelyek egy kicsit felpezsdíthetik az életünket. Egy új edzés, egy új hobbi, egy új tanfolyam nemcsak a mindennapjainkat töltheti meg élettel, de saját magunkat is fejleszthetjük velük, ami csak a hasznunkra lehet. Élvezzük az életünket úgy, hogy az az egészségünk védelmében, illetve annak érdekében történjen.