Siker

3 dolog, ami elronthat egy önéletrajzot

Manapság gyakran elbagatellizálják az önéletrajz fontosságát, pedig igenis jelentős szerepe van abban, hogy behívnak-e minket interjúra, vagy sem – főleg, ha nagy céghez vagy népszerű pozícióra jelentkezünk. Íme 3 dolog, amire figyeljünk oda az összeállításánál.

Irreleváns vagy nagyon régi munkatapasztalat

Hacsak nem vagyunk pályakezdők, a nyári munkákat és a pár hetes besegítéseket például egy rokonunk üzletében inkább ne írjuk bele az önéletrajzunkba. A gyakornoki pozíciókat is csak akkor érdemes, ha még kevés munkatapasztalatunk van, vagy imponáló helyen töltöttük a gyakorlatot. Amennyiben már többéves tapasztalattal rendelkezünk, és egy speciális pozícióra jelentkezünk, inkább csak a szakmailag odavágó munkáinkat tüntessük fel, hogy a munkáltató elé egy rövid, de ütős önéletrajzot vázoljunk.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Sablonos érdeklődési kör

Az olvasás, zenehallgatás, séta vajmi kevessé tesz érdekessé egy munkáltató szemében. Hacsak nincs valami különleges hobbink, például nordic walking, vagy akár a festés is idesorolható, inkább hagyjuk ki ezt a részt, mert csak elvesz az önéletrajz értékéből.

Formázási hibák

Sokszor hallani, hogy minél kreatívabb egy önéletrajz, annál nagyobb az esélyünk rá, hogy behívjanak személyes beszélgetésre. Ez valóban így van, azonban meg kell találnunk az arany középutat. Érdemes az adott pozícióhoz, a cég profiljához igazítani a dizájnt, de a túlzásokat kerüljük. Ne használjunk harsány színeket, túl feltűnő keretet vagy nagyon cirádás betűtípust. Felmérések szerint a HR-esek először kb. 8-10 másodperc alatt futnak át egy önéletrajzot, a kulcsszavakra fókuszálva. Ha irányítani szeretnénk a figyelmüket, vastagítsuk ki a releváns szavakat, és mindig emeljük ki az olyan fontos elemeket, mint a korábbi munkatapasztalatok vagy a főiskolai tanulmányok.