×

Siker

13 film írókról, az írásról, a munka minden szépségéről és nehézségéről

Manapság egyre többen ülnek a laptopjuk elé, hogy megosszák másokkal a gondolataikat. Hosszabb-rövidebb írások születnek az élet nagy dolgairól, a fejükben lévő gondolatokat alakítják mondatokká. De hogy milyen nehéz is megírni egy sikeres verset vagy regényt, azt csak azok tudják, akik valóban ebből élnek. Összegyűjtöttünk 13 filmet írókról, az írásról, valamint a kreatív munka minden szépségéről és nehézségéről.

Fedezd fel Forrestert! (Finding Forrester), 2000

William Forrester (Sir Sean Connery) Pulitzer-díjas regényíró a semmiből bukkant fel, és nagy sikerű regénye megírása után ugyanolyan gyorsan el is tűnt a nyilvánosság elől. A környék remetéjeként ismert őszes hajú író különc viselkedése mindenki számára talány. Amikor az afroamerikai Jamal (Rob Brown) bemászik Forrester lakásába, és véletlenül ott hagyja saját irományaival teli hátizsákját, az események mindkettőjük számára nem várt fordulatot vesznek.

 

 

Iris – Egy csodálatos női elme (Iris), 2001

A film igaz történetet dolgoz fel: a regényíró és filozófus Iris Murdoch (Judi Dench) és férje, az irodalomkritikus John Bayley (Jim Broadbent) rendkívüli kapcsolatát, hosszú és állhatatos szerelmét meséli el. Megismerjük románcuk kezdetét Oxfordban az 1950-es években, és azt, amikor negyven évvel később az Irist megtámadó Alzheimer-kór megjelenik, jócskán megnehezítve a mindennapjaikat.

 

 

Adaptáció (Adaptation), 2002

Charlie Kaufman (Nicolas Cage) és Donald (Nicolas Cage) ikertestvérek, és mindketten írók, ahogyan Susan (Meryl Streep) és John (Chris Cooper) is, akik szintén szeretnék kiadni az írásaikat. A film a négy élet, a négy karrier bemutatásáról szól, természetesen szuper megoldásban, amit érdemes megnézni, ha még nem láttuk.

 

 

Az órák (The Hours), 2002

Egy nap néhány órájába besűrítve három nő története. A cselekmény is három szálon fut. 1923-ban Virginia Woolf (Nicole Kidman) írónő jelenik meg, 1951-ben Laurát (Julianne Moore) ismerhetjük meg, majd 2001-ben találkozhatunk Clarissával (Meryl Streep). Mindhárom történet alapkérdése boldogságunk igazi célja, és annak elérése mások életén keresztül. Mindez izgalmas és külöleges formában megoldva – nem csoda, hogy annyi díjat és elismerést kapott az alkotás.

 

 

Sylvia, 2003

Tehetséges, de meglehetősen zaklatott lelkivilágú költő Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow), aki a férje és költőtársa (Daniel Craig) árnyékában képtelen rátalálni a saját „hangjára”, ráadásul férje hűtlensége tovább rombolja önbizalmát. A fiatalasszony depresszióssá és egyre bizonytalanabbá válik. Amikor útjaik végre elválnak, iszonyatos teher esik le Sylvia válláról. Képes lesz fölemelkedni a lélek sötét bugyraiból, megtalálni önmagát.

 

 

A titkos ablak (Secret Window), 2004

Mort Rainey (Johnny Depp), az egykori bestselleríró a válását követően magányosan, tétlenül tölti napjait hegyi házában. Egyik nap furcsa idegen bukkan fel a semmiből: állítása szerint Mort tőle lopta az egyik korábbi nagy sikerű írását. Az író szeretné bebizonyítani, hogy az ő változata jóval korábban jelent meg. Az idegen kezdetben csak rámenős… később pedig már azon gondolkozunk, hogy inkább őrült.

 

 

Felforgatókönyv (Stranger Than Fiction), 2006

Igencsak szokatlan megoldás, miszerint egy reggel Harold Crick (Will Ferrell) arra ébred, hogy egy női hang kommentálja minden mozdulatát, gondolatát és érzését. A narrációt csak a férfi hallja, de az élete így is a feje tetejére áll. Harold elhatározza, hogy felkeresi a hang tulajdonosát, és kiderül, hogy egy írónőé a hang, Kayé (Emma Thompson), aki nehezen találja a befejezést a könyvéhez…

 

 

Miss Potter, 2006

Beatrix Potter (Renée Zellweger) szembeszállt a kor elvárásaival, és ahelyett, hogy férjet keresne magának, csak a könyvek érdeklik, és minden erejével azon van, hogy a képzeletében létező történeteket megossza az olvasókkal. A korban, amelyikben él, ez nem is olyan egyszerű, főleg nőként. Miss Potter azonban meglehetősen kitartó.

 

 

Zene és szöveg (Music And Lyrics), 2007

Alex Fletcher (Hugh Grant) egy „kiöregedett” rocksztár, akit egy menő fiatal sztár felkér egy duettre. Alex azonban rádöbben, hogy képtelen megírni a közös dalt. Ekkor találkozik a fiatal és tehetséges Sophie-val (Drew Barrymoore), akinek pedig igen jó érzéke van a dalszöveg megírásához. És máris egy romantikus vígjáték kellős közepén találjuk magunkat.

 

 

Szellemíró (The Ghost Writer), 2010

A „szellemíró” (Ewan McGregor) a híres emberek helyett, az ő nevük alatt írja meg bestsellernek szánt önéletrajzi műveiket. Egy nap az ügynöke közli, hogy van számára egy munkalehetőség: segítenie kell a brit exminiszterelnöknek, Adam Langnek (Pierce Brosnan) befejezni az emlékiratait, miután az előzőleg felkért író rejtélyes körülmények között elhalálozott. Majd rájön, hogy a miniszterelnöknek meglehetősen sötét múltja van…

 

 

A segítség (The Help), 2011

Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után elhatározza, hogy könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis) elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről. Hamarosan több nővel is találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket.

 

 

Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris), 2011

Gil (Owen Wilson) és Inez (Rachel McAdams) jegyesek, akik üzleti okokból Párizsba látogatnak. Időközben kiderül, hogy a pár nem is annyira egymáshoz való. A történetben a fordulatot az hozza, amikor Gil felfedezi, hogy pontban éjfélkor Párizs egy bizonyos pontján egy fiákerbe szállva időutazásban vehet részt, amely visszaröpíti az 1920-as évekbe.

 

 

Lopott szavak (The Words), 2012

Rory Jansen (Bradley Cooper) élete első kötetének kiadása rendkívüli esemény, ami az irodalmi életben és az átlagolvasók körében is nagy visszhangot kelt. Mindenkinek tetszik a könyv, Rory pedig hamar az irodalmi élet egyik sztárja lesz. A sikerben fürdő Roryt egy nap felkeresi egy rejtélyes öregember (Jeremy Irons), aki azzal a döbbenetes állítással szembesíti, hogy valójában ő a könyv szerzője. A találkozás hatására Rory kénytelen kideríteni, vajon mennyire tiszta a lelkiismerete.

 

 

A témával A szó elszáll, az írás megmarad címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 órakor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Major Eszter, Fábián Janka és Garajszki Margit, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.