Siker

Ezeket a dolgokat mindenképp vigyük magunkkal az állásinterjúra

Az álláskeresés a legtöbb esetben igen hosszú folyamat. Amikor behívnak bennünket interjúra, örülünk, hogy kapunk egy esélyt arra, hogy megmutassuk, valóban mi vagyunk a legalkalmasabbak a megpályáztatott munkára. Persze még ekkor sem biztos, hogy miénk az állás, hiszen egy-egy lehetőségre rengetegen jelentkezhetnek. Mielőtt elindulunk, ellenőrizzük a táskánkat: ezeket a dolgokat mindenképp vigyük magunkkal az állásinterjúra.

Az interjúztató telefonszáma

Még akkor is, ha bőven hagytunk magunknak időt arra, hogy odaérjünk a kijelölt időpontra, legyen nálunk, mondjuk a telefonunkba beírva, annak a személynek a telefonszáma, aki az interjút szervezte vagy irányítja. Bármi közbejöhet, illetlenség csak úgy nem megjelenni, tájékoztassuk a másik felet, ha nem megyünk vagy késünk.

Laptop vagy telefon az előre felírt kérdésekkel

Az interjú végén általában megkérdezik, van-e valami, amit szeretnénk tudni, van-e kérdésünk az állással, a munkahellyel kapcsolatban. Mivel izgulunk, előfordulhat, hogy nem jut eszünkbe – ezért lehet hasznos, ha előre felírjuk azokat, és elővesszük, hogy mind meg is kérdezzük.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Referenciák

Bizonyára csatoltunk az elküldött önéletrajzunkhoz minden olyan iratot, ami alátámasztja a tudásunkat a kiírt állás betöltéséhez, de azért nem árt, ha papír formában is magunkkal visszük az interjúra. Sosem lehet tudni, elkérik-e.

Önéletrajz

És ha már itt tartunk, az önéletrajz is jól jöhet az állásinterjún. Ha elfér, akár a bizonyítványokat, okleveleket is magunkkal vihetjük, hogy valóban ne tudjanak olyasmit kérni tőlünk, ami nincs nálunk.

Toll és jegyzetfüzet

Ezek azért szükségesek, mert ha nem szeretnénk elfelejteni az elhangzott információkat, nem árt felírni azokat. Vagy az interjúztató kérhet meg bennünket, hogy írjunk fel magunknak valamit – és ilyenkor a legpraktikusabb, ha elővesszük a saját tollunkat és egy ápolt, tiszta jegyzetfüzetet – ezek külseje sokat elárulhat a személyiségünkről.