×

Siker

Így spórolhatunk már mától a nyaralásra a szakértő szerint

Végre itt a tavasz a maga frissességével és energiájával – valószínűleg sokan érezzük, hogy a jó idő és a napsütés hatására valahogy nagyobb kedvünk van utazni. Utazni valahová akár csak két napra, vagy talán két hétre. Végiggongodljuk a munkarendünket, eszünkbe jut a szabadság. A szabadság, amit talán mégsem most veszünk ki, hanem megtartjuk az összes napot nyárra, és akkor majd utazunk egy nagyot. De mennyiből tervezgethetünk? Mutatunk néhány ötletet: így spórolhatunk már mától a nyaralásra a szakértők szerint.

„Sok ember számára évente egy egyszeri nyaralás jelenti azt az időszakot, amikor sikerül igazán kipihennie magát – kezdte magyarázni Kimberly Palmer pénzügyi szakértő. – A nyaralások lehetővé teszik az emberek számára, hogy elfelejtsék a mindennapi stresszt, feltöltődjenek és élvezzék a családdal töltött időt távol a hétköznapi dolgoktól és problémáktól. És amíg a vakáció gondolata izgalmas és szórakoztató lehet, addig az, hogy mennyiből is tudunk nyaralni, már inkább frusztráló és bosszantó” – tette hozzá a szakember. Szerinte így spórolhatunk már mától a nyaralásra.

Tervezzünk előre

Ez az egyik legfontosabb lépés. Ahogy eszünkbe jut a nyaralás, máris készítsünk egy tervet arra, hogy hová mennénk, mennyi időre, mikor, és hogy az mennyibe kerülne mindennel (de tényleg mindennel) együtt. Számoljuk ki, hogy addig még hányszor kapunk fizetést, és hogy mennyit kellene félretennünk havonta ahhoz, hogy meglegyen a szükséges összeg a nyaraláshoz. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne akarjunk lehetetlent. Legyünk tisztában a lehetőségeinkkel, és ahhoz mérten tervezzünk.

Fotó: iStock.com/petrenkod

Fotó: iStock.com/petrenkod

Utazási költségek

Gondoljunk a rejtett költségekre is, ami például az út megtervezésénél is fontos lehet. Keressük meg a legolcsóbb és számunkra legpraktikusabb utazási forma. Ha például repülővel mennénk, keressünk olcsóbb, akciós jegyeket. Gondoljunk a reptéri transzferre is, és arra, hogy hogyan közlekedünk majd a nyaralás ideje alatt. Keressük meg a legkedvezőbb megoldásokat!

Kikkel utazunk?

Egyedül/kettesben/családdal utaznánk, vagy nem baj, ha társaságunk is van? Ha megosztjuk a kiadásokat, talán kevesebből megúszhatjuk az utat. Például a csoportos kedvezménnyel, közösen fizetett üzemanyaggal vagy egy közösen bérelt apartmannal is lecsíphetünk valamennyit a kiadásokból.

Banki megbízás

Akár megbízást is adhatunk arra vonatkozóan, hogy a beérkezett fizetésünkből egy előre meghatározott összeget „zároljon” a számlánk, vagyis ahhoz ne akarjunk és esetleg ne is tudjunk hozzányúlni a nyaralásig (érdeklődjünk a banknál hasonló lehetőségről). Így biztos, hogy az előre kiszámított összeget nem költjük el.

Takarékoskodjunk

Gondoljuk végig, hogy a mindennapjainkban mik azok a dolgok, amik valójában fölöslegesek, amikre nincs szkségünk – és ezeket ne csináljuk a következő napokban. Például együnk otthon, ne vegyünk felesleges ruhákat, és általában próbáljunk meg kevesebbet kiadni akár egy-egy szórakozás alkalmával is. És ne nélkülözésnek fogjuk fel mindezt, hiszen nem kell nélkülöznünk. Egyszerűen csak nagyobb odafigyelés, nagyobb tudatosság szükséges. És gondoljunk arra, hogy milyen jó lesz majd a nyaraláskor mindazt a pénzt a pihenésünkre elkölteni.