Siker

Pihenni is tudatosan kell(ene)

Agyunkat folyamatosan érik különböző ingerek, ami rendjén is van, hiszen így lettünk kitalálva, egy egészséges szervezet tudja kezelni őket. Ám a 21. században, amikor a vizuális ingerek egyre erősebbek és erősebbek, ember legyen a talpán, aki még bírja a gyűrődést.

Az egyik leghatékonyabb módja a munkabírás megerősítésének, ha a pihenésünket is tudatosan megtervezzük. Ha egy átlagos szerdánkat mérnöki precizitással képesek vagyunk beosztani, akkor miért ne tennénk meg ugyanezt a hosszú hétvégével vagy a nyári vakációval? Ez persze nem azt jelenti, hogy ugyanúgy írjunk napirendet, és ragaszkodjunk is hozzá tűzön-vízen át, sokkal inkább arról szól, hogy ha meghozunk bizonyos szabályokat önmagunk ésa  családunk számára, akkor ahhoz feltétlenül tartsuk magunkat.

Fotó: iStock.com/vladans

Fotó: iStock.com/vladans

Digitális vakáció

Ha már a hétköznapjaink a számítógépekről és az okoseszközökről szólnak, nem ártana, ha a nyaralás alatt a lehető legritkábban vennénk őket elő. Persze ezt egy olyan korban nehéz megvalósítani, amelyben a mobil inkább már fényképezőgép, mint telefon, ám pár elmés trükkel túljárhatunk az eszén, és persze a sajátunkén is. Kapcsoljuk ki például az e-mail értesítéseket, ha kell, töröljük a fiókunkat róla (úgyis egyetlen kattintással visszarakhatjuk a vakáció végén vagy a legelső munkanapon). A kikapcsolódás szóljon tényleg csak rólunk és a közösen eltöltött időről, ilyenkor még az se legyen fontos, más hol nyaral, mit eszik éppen. Ha tehetjük, ne is posztoljunk naponta, elég majd otthonról, egy adagban feltölteni a kiválogatott legjobb képeket.

Aktívan

Persze az első napokban jólesik csak heverni a vízparton, süttetni magunkat a nappal és hallgatni a hullámokat, ám ha jót akarunk magunknak, akkor feltétlenül kapcsolódjunk ki aktívan is. Nézzünk körül, biztos akad látnivaló ott helyben, kiránduljunk, túrázzunk, mozgassuk meg magunkat. Az sem baj, ha elfáradunk, ha más izomcsoportokat mozgatunk meg a testünkben és a lelkünkben egyaránt. Nyíljunk ki és nyíljunk meg legalább az utazásaink alkalmával, lássuk meg és fogadjuk be a körülöttünk lévő világot, hogy gazdagabban érkezzünk haza, mint ahogy útra keltünk.

Fotó: iStock.com/different_nata

Fotó: iStock.com/different_nata

Otthoni pihenés

Persze nemcsak a hétvégék és a nyaralások alkalmával lehet pihenni, hanem minden egyes nap kell egy kis éber nyugalom az éjszakai alváson kívül ahhoz, hogy megfelelően tudjunk teljesíteni másnap, harmadnap is. Próbáljuk meg kihasználni a holt időket, és ahelyett, hogy a másnapi feladatokkal vagy az aznapi hibáinkkal gyötörnénk magunkat, lazuljunk, meditáljunk, hagyjuk, hogy vigyen minket az áramlat oda, ahová akar. De emellett érdemes lenne pár percet, órát szakítani magunknak a napból, amikor csak azt csináljuk, amit igazán szeretünk, és abban az időintervallumban mással nem foglalkozunk sem fejben, sem fizikailag. Ha szeretünk sportolni, az például egy tökéletes kikapcsolódás, hiszen jó esetben a mozgásra, a lépésre, a tempóra koncentrálunk, így nem marad időnk, erőnk rágódni az élet nagy dolgain. Aki olvasni szeret, annak is el tudja terelni egy jó könyv a figyelmét, és agyának olyan részeit mozgatja meg, amelyek napközben pihennek. Arról nem is beszélve, hogy a lelket is ápolja egy szép mű. De ugyanez igaz egy szép filmre, egy jó sorozatra is.

A „jó pihenés” mentesít minket a mindennapos stressztől, így segít feldolgozni azt. Ne becsüljük alá a jelentőségét, hiszen fontos örömforrás. Sem testileg, sem pedig lelkileg nem lehetünk egészségesek nélküle, hiszen szervezetünknek, agyunknak legalább akkora szüksége van rá, mint a táplálékra vagy éppen a folyadékra.