×

Siker

Így küzdjünk meg a meleggel légkondi nélkül

Elég forró hétvége elé nézünk, és a legtöbben már annyira hozzászoktunk a légkondihoz, hogy el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle. Pedig egyszerűen, természetes módszerekkel is hűthetjük az otthonainkat, melyekkel energiát, pénzt takaríthatunk meg, arról nem is beszélve, hogy számos egészségügyi kockázatot is kikerülhetünk így.

Sötét

Első és legfontosabb, hogy egy reggeli gyors átszellőztetés után gyorsan húzzuk be a sötétítőfüggönyöket, engedjük le a redőnyt. Rengeteget számít, estére mérhetően hűvösebb lesz a lakásban. Ha nincs megfelelő árnyékolónk, akkor akasszunk fel az ablak elé pokrócot, ágytakarót, ágyneműhuzatot, a lényeg, hogy ne jusson be a napfény.

Amennyiben otthon vagyunk, és nagy a hőség a lakásban, vizezzük be a legnagyobb lepedőinket, és tegyük őket az ablak elé, az elpárolgó víz is remekül képes hűteni a környezetét.

Elszívó

Ha van a konyhánkban, fürdőszobánkban elszívó berendezés, kapcsoljuk be, az is segít, ha mozog a levegő legalább ilyen formában. Igen, ez is fogyasztja az áramot, de elég, ha egy órát megy, és már el is felejtjük, hogy hőség van odakint.

Fotó: iStock.com/kazoka30

Fotó: iStock.com/kazoka30

Igyunk

Fontos, hogy a legnagyobb kánikulában sok folyadékot fogyasszunk, ne csak azért, hogy elkerüljük a kiszáradást vagy a rosszullétet, hanem mert a hűs folyadék képes csillapítani a bennünk is tomboló forróságot. Legjobb, ha a mélyhűtőbe betárazunk jégkockából, és azokat tesszük bele a poharunkba, ott felolvadva hűsít majd minket.

Az egyiptomi módszer

Aki panelban lakik, vagy esetleg a ház legfelső emeletén, az kipróbálhatja az egyiptomi módszernek nevezett megoldást is: éjszakára takaró helyett egy vizes lepedőt terítsünk magunkra. Egy kissé szélsőséges megoldásnak tűnik, de működik, ám tényleg csak a tökéletesen egészségesek próbálják ki.