Siker

„A szülők merjenek kilépni a futószalagon gyártott tucatbabák világából” – Interjú Tihanyi-Horváth Lillával, a Rebaba alkotójával

Tihanyi-Horváth Lilla lassan állandó résztvevője egy Budapesten rendszeresen megrendezett baba-mama vásárnak. Ő nem ruhákat, táskákat árul, hanem gyönyörű, újrahasznosított babákat, amik korábban túl erős bulisminkkel, tüllös, strasszos ruhával igyekeztek elrabolni a kislányok szívét. Az ő babái azonban nemcsak bájosak, hanem komoly üzenetet is közvetítenek. Erről mesélt nekünk.

A Facebook-oldaladról tudom (nem is titok), hogy az inspirációt egy külföldi babaátalakító művész munkássága adta. Ki ő, mikor figyeltél fel rá?

Egy Tasmaniában élő művésznő ötlete volt, hogy a babák arcáról lemossa a festéket és újraalkossa őket akrilfestékkel. Kifejezetten bátorít másokat is a megunt babák effajta „újrahasznosítására”. Körülbelül egy éve figyeltem fel rá, és nagyon megragadott a dolog, mivel a babák annyira kedvesek, természetesek, gyerekszerűek lettek az átfestés után.

Fotó: Tihanyi Lilla

Fotó: Tihanyi Lilla

Kellett-e tőle bármilyen engedélyt kérned, hogy a Rebaba márka elinduljon, és babákat alakíts át te is?

Engedélyt természetesen nem kellett kérnem hozzá, mivel ez egy kreatív folyamat, és egy késztermékhez nyúl hozzá az ember, hogy átformálja. Annyi az ő kérése, hogy a neve ne kerüljön oda a babák mellé mint inspiráció, hogy ne tévessze meg a vevőket. Tehát én sem említem az ő „márkáját”, nevét.

Az idő folyamán egyébként kialakult a saját technikám mind az arcok megfestésére, mind a ruhák és cipő elkészítésére. Ugyanis ennek a fajta babának rápattintható cipői vannak, ami nélkül nincsen lábfejük. Ezért kardinális kérdés volt a cipő megalkotása. A művésznő ezt egyfajta házilag készített szilikongyurma segítségével oldja meg. Én is így készítettem egy ideig őket, de aztán sikerült kitalálnom a saját megoldásom erre. Teljesen egyedi, bőrből varrt, színes kis cipők díszítik a babáim lábát.

Milyen volt az az élmény, amikor először mostad le a baba sminkjét?

Az első babánál, amit egyébként a lányomnak készítettem, még kissé izgultam. Furcsa volt, hogy az erős smink alatt egy kislány arcformája rejtőzik. Arra gondoltam, hogy miért nem tudnak emberi arcot festeni rá a gyártók… Amikor pedig elkészült a baba, azt éreztem, hogy végre: ez valami olyan, amivel foglalkozni szeretnék.

 

Fotó: Tihanyi Lilla

Fotó: Tihanyi Lilla

Hogyan alakulnak ki a babaarcok?

A gyári festéket körömlakklemosóval oldom fel. Ezután vízálló akrilfestékkel, nagyon vékony ecsettel, lépésenként megfestem az arcot. A legtöbb babát a saját képzeletem alapján festem, mindegyik más és más. Készítek megrendelésre képmásbabákat is. Ilyenkor viszont a gyermek (felnőtt) fényképe alapján festem az arcot.

A babák hajával is kell foglalkoznom, mert sokszor összegubancolódott állapotban veszem kézhez őket. Erre a textilöblítő bizonyult a leghatásosabbnak. A babák haja puha és újszerű lesz tőle, könnyen fésülhető. Mikor elkészül a baba feje, már kész személyiség, öröm ránézni, mert egyfajta tiszta, gyermeki tekintet néz ránk.

A babaruhát hogyan készíted?

A babaruhára azt a megoldást találtam, hogy filcesített (újrahasznosított) gyapjúanyagból varrom a felsőjüket, ruhájukat, a kis szoknyácskákat pedig gyönyörű színes patchworkanyagokból (mivel babahordozók varrásával is foglalkozom, és ezeket használom hozzájuk is). A ruhák színesek, egyszerűek, ízlésesek, kellemes tapintásúak.

A lányok nem (csak) élénk rózsaszínben pompáznak, igyekszem elkerülni a futószalagon készült babák által közvetített trendeket. A miniszoknyás, magas sarkút viselő, kivágott felsős babákból egy konszolidált kislány lesz. Ez erősen szemléletformáló hatású, és segít a gyermekek önképének alakításában, a gyermeki én megőrzésében.

Fotó: Tihanyi Lilla

Fotó: Tihanyi Lilla

Honnan szerzed be a babákat?

A babákat használtan szerzem be. És örülök felajánlásoknak is, amennyiben valakinél lapulnak átalakítható babák, keressen meg nyugodtan.

Mennyire más fiú és lány babákat átalakítani?

A fiú babákból kevesebb van, ezért ritkaságnak számítanak. A lány babák között nagyobb a különbség is, van barna, szőke, fekete, vörös…

Nem hiányzik szerinted a lányoknak a rózsaszín csillogás? Mit tapasztalsz? Milyenek a visszajelzések?

Egyrészt az én babáim közt is van rózsaszín, lila, piros ruhájú, másrészt a kislányok sem mászkálnak mindennap rózsaszín tüllös királylányruhában. Ezek a babák alkalmasak arra, hogy a gyerekek megtalálják benne önmagukat, nem egy túlsminkelt, nőies ruhákba öltöztetett nővel vagy az aktuális rajzfilmfigura hősével, hanem egy igazi gyerekhez hasonló babával játszhatnak. A bolti babákból hiányzik az egyediség. A babáim közt a szülő találhat olyat, amelyik hasonlít a gyermekére, van szeplős, huncut, fonott hajú, teli szájjal mosolygó, visszafogott. Vásárolt már tőlem gyermekpszichológus és anyaotthonban dolgozó szakember is. A gyerekek nagyon szeretik ezeket a babákat, sokszor kapok visszajelzésként képeket, és sokan mesélik, hogy a baba mindenhová megy velük, sokat játszik vele a gyermek.

Fotó: Tihanyi Lilla

Fotó: Tihanyi Lilla

Mennyi baba készül el egy hónapban?

Háromgyermekes anyukaként vagyok itthon a legkisebbel. Egyelőre havi 20-30 baba készül körülbelül. Általában vásárokra készülök nagyobb mennyiséggel. Képmásbabából havi 4–8 fér bele, mivel ezek nagyon munkaigényes babák.

Mi az eredeti foglalkozásod?

Konduktorként végeztem, évekig foglalkoztam idegrendszeri sérült gyermekekkel, ezért számomra nagyon fontos a másság elfogadása. Nagyon szívesen festek olyan babákat, amelyek önmagunk és mások elfogadására ösztönöznek. A legelső képmásbabám egy olyan kislányról készült, akinek egy genetikai eltérés miatt máshogy fejlődött ki a szemhéja. Készült már downos és fekete bőrű baba is.  Szívesen festenék különleges babákat, melyek segíthetnek egy testi eltérés, betegség elfogadásában.

Bátorítanám a szülőket, hogy merjenek kilépni a futószalagon gyártott tucatbabák, rajzfilmhősök beszűkült világából, keressék az egyedit, a természetest, ami olyan normákat közvetít, melyek megtartják gyermekeinket abban az őszinteségben, szépségben, ami az ő lényükből fakad.