Siker

Egy ártatlannak tűnő szokás, amivel rossz benyomást keltünk

A Journal of Experimental Psychology (Kísérleti pszichológia) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a precízség – vagyis az, ha túlzott figyelmet fordítunk a triviális részletekre – nem tesz minket szimpatikussá mások szemében akkor sem, ha később ők profitálnak belőle.

„Precíznek lenni nem mindig jó a kapcsolatok szempontjából – mondja Tami Kim, a Virginia Egyetem adjunktusa. – Néha jó dolog helyet hagyni a hibáknak is.”

Kicentizve

Egy kísérletben az alanyoknak két banki átutalás történetét mutatták meg egy fizetési alkalmazásban. Az egyikben kerek összegek (10, 35 és 20 dollár), a másikban centre kiszámolt összegek szerepeltek (9,99, 34,95 és 20,06 dollár). A kísérleti alanyokat arról kérdezték, hogy melyik személlyel barátkoznának inkább, túlnyomó többségük válasza az volt, hogy azzal, aki kerekítve utalt. Ez azt sugallja, hogy a precízség – amely ebben az esetben kicsinyességnek is nevezhető – negatív érzéseket kelt. Ez pedig nemcsak a pénzügyekre, de az időre is igaz.

unsplash,com/icons8team

unsplash,com/icons8team

Egy másik kísérletben egyedülálló résztvevőknek hamis társkeresős profilokat mutattak, amelyek tartalmazták a választ arra a kérdésre, hogy az illető mennyi ideig segítene egy barátjának a költözésben. A válaszok egyharmadában 1 órát és 56 perc szerepelt, egyharmadában 2 óra, és egyharmadában két óra négy perc. Talán mondanunk sem kell, hogy a kísérleti alanyoknak azokkal volt kedvük a leginkább randizni, akik nem percekben szabták meg az intervallumot.

Még a legapróbb rossz szokásaink is visszaüthetnek

Ezek az eredmények nemcsak a potenciális partnerekre vonatkoznak, hanem a meglévőkre is – tette hozzá Kim. A tanulmányban szereplő másik felmérés során a kapcsolatban élőket kérdezték elégedettségük és partnerük kicsinyessége viszonylatában, és azt állapították meg, hogy a precizitás itt sem előny. „Láthatjuk tehát, hogy a kicsinyesség egyetlen fajta kapcsolatnak sem tesz jót, akkor sem, ha hosszú távú partnerek közt merül fel” – vonta le a következtetést a kutató.