Siker

Újrakezdés az edzőteremben – így győzzük le a szorongást

Ha valamilyen okból abbahagytuk a sportolást és elszántuk magunkat, hogy újrakezdjük, az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan helyet találjunk, ahol jól érezzük magunkat, ahol felszabadultan mozoghatunk, támogató közösségben és ahol önmagunk lehetünk. Íme, egy-két bátorító tipp és javaslat, hiszen mi is pontosan tudjuk, hogy milyen nehéz néha legyőzni önmagunkat.

Kísérletezzünk

Nem kell rögtön az első teremnél leragadnunk, térképezzük fel a lehetőségeket, hiszen egészen biztosan nem csak egy edzőterem van az otthonunk vagy a munkahelyünk közelében. Nem kell rögtön bérletet vennünk (kivéve, ha már elsőre megtaláljuk a nekünk valót), hiszen a legtöbb helyen egy-egy alkalom kipróbálására is lehetőség van, sőt sok helyen kedvezményesen tesztelhetjük a termet vagy az egyes órákat. A lényeg tehát, hogy lássuk be: rengeteg lehetőségünk van és egészen biztosan akad közöttük egy, ahol jól érezzük majd magunkat.

Egy percig se szégyelljük a testünket

Tudjuk, hogy ez az egyik legnehezebb, de tényleg fontos, hogy rögzüljön a fejünkben: már az is nagy dolog, hogy elszántuk magunkat, hogy változtatunk kell az életmódunkon és senkinek nincs joga bíráskodni felettünk, ha épp nincs szupermodellalkatunk. Biztosan találkozunk majd az edzőteremben olyan emberekkel, akik régóta odajárnak, akik nagyon komolyan veszik az edzést és ez meg is látszik rajtuk, azonban nekünk sincs semmi szégyellnivalónk, hiszen megtettük az első lépéseket. A legtöbb esetben ráadásul teljesen alaptalan a félelem attól, hogy a sportrajongó vagy az edzőterembe rendszeresen járó emberek lenéznék a kezdőket, épp ellenkezőleg, segítőkészek az újoncokkal, hiszen egyszer ők is kezdők voltak. Merjünk tőlük bátran kérdezni!

Fotó: iStock.com/Antonio_Diaz

Fotó: iStock.com/Antonio_Diaz

Próbáljuk ki csoportban és egyedül is

Lehet, hogy régebben a csoportos órák lelkes hívei voltunk, azonban egy nagyobb kihagyás után érdemes megpróbálnunk az egyedüli edzést is. Talán változtunk az idők során és lehet, hogy már más illik hozzánk. Ha van lehetőségünk, próbáljunk ki minél több változatot, nagyobb és kisebb csoportos edzést vagy akár a magányos kardiózást az edzőteremben, biztosan megtaláljuk majd azt, ami a legjobban illik hozzánk. Ha nem szívesen megyünk egyedül, esetleg kerítsünk magunk mellé egy edzőtársat, legalább az első néhány alkalomra, aki segít legyőzni a szorongásunkat.

Figyeljünk a körítésre

Persze alapigazság, hogy ha valaki edzeni akar, akkor nincs szüksége különleges ruhákra és kiegészítőkre, egy régi póló vagy nadrág és egy jó cipő is elegendő hozzá, hogy nekikezdjünk, de azért ne tagadjuk: máris profibbnak és elszántabbnak érzi magát az ember, ha olyan edzőruhában vág neki, amiben jól érzi magát. Nem kell rögtön méregdrága, márkás ruhákat vennünk, szerencsére ma már vannak olyan olcsó lehetőségeink is, amelyek ráadásul jó minőségűek is. Szerezzünk be egy garnitúra edzőruhát, és ha már igazán életformánkká vált az edzés, esetleg bővíthetjük a ruhatárat. Sokkal jobb érzés lesz direkt edzésre szánt ruhákkal nekivágni az életmódváltásnak, mint egy kinyúlt pólóban.

Fotó: iStock.com/FatCamera

Fotó: iStock.com/FatCamera

Ne másokat vizslassunk

Felesleges rosszul éreznünk magunkat a többi ember miatt a teremben vagy az öltözőben, ahogy ők nem vizslatnak minket, mi se azzal töltsük az időnket és rontsuk el a saját kedvünket, hogy mások sportos alkatát irigyeljük, inkább kapjuk fel az edzőruhát, és irány a terem!

Legyünk büszkék magunkra

Soha egy percig se szégyelljük magunkat amiatt, mert teszünk azért, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Vannak szerencsés alkatú emberek, akik nem hízékonyak, de mi ne hasonlítgassuk magunkat senkihez, hiszen a sport akkor is fontos, ha az ember vékony és akkor is, ha felszaladt rá néhány pluszkiló.