Siker

Erzsébet királynő sikerének titka, amelyből mi is tanulhatunk

II. Erzsébet 1952 óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje, befolyása óriási. De vajon mi népszerűségének titka?

1. Rendívül keményen dolgozik

Amikor Erzsébet kislány és kiskamasz volt, még nem tudta, hogy királynő lesz: sőt igazából azt sem tudta, lesznek-e még királyok és királynők egyáltalán a hazájában. Maga pucolta a cipőit, és spártai körülmények között dolgozik: így volt képes arra, hogy 86 évesen négy órán át álljon egy aranyhajón az esőben a Temzén, reprezentatív kötelességeinek eleget téve ezzel.

2. Mindig, mindenkivel maradéktalanul udvarias

Míg a királyi család többi tagja gyakran türelmetlen az újságírókkal, fotósokkal, és nem ritkán be is szólnak nekik, a királynő nem engedi meg magának azt a luxust, hogy akár egyszer is udvariatlan, türelmetlen vagy látványosan fáradt legyen. Végtelen alázattal áll mindenhez és mindenkihez, számára a munkája szolgálat, nem pedig a hatalomgyakorlás eszköze.

3. Ragaszkodik a hagyományokhoz

A királynő nem akarja megújítani az alkotmányos monarchia intézményét, pontosan tudja, hol a helye. Tisztában van azzal is, hogy a biztonságot az adja meg, ha ragaszkodik az ősei által lerakott alapkövekhez, a Windsor-ház tradícióihoz. Természetesen az észszerűség határain belül.

4. Tudja, mikor kell hallgatni

Erzsébet királynő soha életében nem adott egyetlen interjút sem. Szigorúan tartja magát a hagyományhoz, miszerint a királyi család tagja nem foglalhat állást sem aktuálpolitikai, sem történelmi kérdésekben, sem társadalmilag aggályos, vitás ügyekben. Bár etikettje legendás, sosem fecseg: ha nincs mit mondania, méltóságteljes hallgatásba burkolózik.

5. Szerény

Persze mindig élénk színű ruhát visel, hiszen biztonságtechnikai és gyakorlatias okokból is fontos, hogy messziről is lássák, de soha nem volt hivalkodó: fiatal uralkodóként sem hangsúlyozta soha nőies bájait, és ügyel arra, hogy kizárólag belföldi, kézzel készített anyagokból szabják a ruháit. Míg unokája, Vilmos, pazar lakosztályokat igényel és nyaralókat rendez be luxusbútorokkal, Erzsébet csupán azt veszi igénybe, ami megilleti, kerüli a látványos pénzszórásnak még a látszatát is.