Siker

A város, ami soha nem alszik - ezért imádjuk annyira New Yorkot

Mégis hol kezdjük New York megismerését? Mikor élhetjük át azt az életérzést, amit a filmekben és a sorozatokban látunk a városban? Miért tartják annyira legendásnak, annyira megismételhetetlennek ezt a várost? Mi most megpróbáljuk megkeresni a válaszokat.

Az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa minden kétséget kizáróan New York. Ez a metropolisz nemcsak az egész kontinens második legnagyobb városa, de a föld első számú üzleti, oktatási, kereskedelmi, kutatási, technológiai, művészeti és szórakoztatóipari központja is. A város, amely soha nem alszik, rengeteg izgalmat rejt magában, amelyet valószínűleg lehetetlen megtapasztalni, ha csak pár hetet töltünk itt, mégis biztosak lehetünk benne, hogy megcsap minket a pörgés, és New York igazi arca, amitől megértjük, miért szeretnek bele olyan sokan és olyan könnyen.

Fotó: unsplash.com/LucaBravo

Fotó: unsplash.com/LucaBravo

Kulturális sokszínűség

New Yorkot talán azért is szeretjük annyira, mert az itt élő emberek sokkal inkább elfogadóak, mint az átlag. Kimondhatjuk, hogy ide a világ minden tájáról érkeznek emberek, ám ez nem akadályozza meg őket abban, hogy egymással szoros barátságokat, kapcsolatokat kössenek, mindenféle előítélet nélkül. Mondhatni, teljesen mindegy, hogy ki honnan jött, biztosan megtalálja a helyét és a küldetését az, aki úgy dönt, New York az ő városa.

Broadway

Minden kétséget kizáróan az egész színházi világ középpontja a New York-i Broadway. A prózai előadásoktól egészen a mindenki által kedvelt és ismert zenés darabokig a város egyik fő „attrakciója” a nagybetűs BROADWAY. Az ember itt kedvére elmerülhet a színház világában. A díszletek hatalmasak, a tánckar óriási, a látványvilág pedig egyértelműen világszínvonalú, bár ez nyilvánvalóan nem meglepő, ha a New York-i Broadwayről beszélünk. Az előadások – hazánkkal ellentétben – minden egyes nap műsoron vannak, ráadásul általában egy szereposztással dolgoznak. Így hát amíg megy a sikerdarab – legyen az a Miss Saigon vagy az Oroszlánkirály –, addig a színészeknek mindennap bele kell bújniuk szerepükbe.

Gasztronómia

Mivel sok nemzetiség él New Yorkban, így természetes, ha sok kultúra gasztronómiája találkozik egy helyen. Bárhova megyünk, akár pár perc leforgása alatt megismerkedhetünk a világ konyháival. Ha amerikai ízekre vágyunk, biztosan találunk minden sarkon egy klasszikus hot dogost. De emellett könnyedén falatozhatunk falafelt, pizzát, hamburgert, indiai vagy akár kínai ételt, ráadásul ezeknek fúzióit is megkóstolhatjuk rendkívül széles körben.

Fotó: iStock.com/RightFramePhotoVideo

Fotó: iStock.com/RightFramePhotoVideo

Inspiráció

New York az a hely, ami valamiért megfoghatatlannak tűnik. Rengeteget ad nekünk, mégsem tudunk vele soha betelni. Ha a lelkünk bohém és álmodozó, ez a város az, amely valóban soha nem hagy minket aludni. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy itt születtek meg olyan zenei stílusok, mint a hiphop, a diszkó vagy a punk rock, amellyel New York City az amerikai könnyűzenei ipar központjává alakult. A színház és a zene mellett azonban nem lehet elmenni  szó nélkül a város képzőművészeti jelentőségei mellett, hiszen két leghíresebb múzeuma, a Metropolitan Múzeum és a Modern Művészeti Múzeum (MoMA) nem véletlen, hogy a világ múzeumi ranglistájának élén állnak. A pop-art mindenkori képviselője, Andy Warhol is New Yorkba költözött diplomájának megszerzése után, ahol óriási sikereket ért el, amelyekről ma is emberek milliói beszélnek. Az inspiráció tehát adott: a kultúra, a zene, a színház, a képzőművészet egyik legnagyobb fellegvára New York, így nemhiába ihletett meg annyi hollywoodi filmes szakembert is…