Siker

Ebben az életkorban tetőzik az önbizalmunk

Életünk során nemcsak külsőleg, de belsőleg is folyamatosan változunk, és változik az önmagunkhoz való viszonyunk is. Vajon melyik korszakban érezzük magunkat a legjobban a bőrünkben? Egy friss tanulmányból kiderül.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány korábbi kutatások eredményeit összegezve jutott arra a következtetésre, hogy az önbizalmunk 60 éves korunkban tetőzik.

Önbizalmunk egyre nő

A szerzők több mint 300 publikációt vettek alapul, amelyek azt kutatták, hogyan értékeli magát az ember a különböző életkorokban. A következtetés szerint létezik egy általános minta, amely minden ember esetében, születési évtől, nemtől és nemzetiségtől függetlenül megfigyelhető. A serdülőkor elején van egy csúcspont, ezután az ember önbizalma folyamatosan növekszik körülbelül 60 éves koráig, ahol körülbelül egy évtizedig marad, majd a 70-es, 80-as éveinkben kezd újra visszaesni egy kicsit, a 90-es éveinktől kezdve jobban.

unsplash.com/ LinkedIn Sales Navigator

Fotó: unsplash.com/LinkedIn Sales Navigator

Egyre jobban elfogadjuk magunkat

Ez azt jelenti, hogy életünk nagyrésze önbizalmunk növekedésével és az önelfogadás gyümölcseinek élvezetével telik. A kor előrehaladtával nemcsak abban leszünk egyre magabiztosabbak, hogy kik vagyunk, hanem abban is, hogy mit szeretünk. Egyre kevésbé függünk mások véleményétől, és egyre könnyebben selejtezünk a gardróbban.

A jól megérdemelt jutalom

Ez azt is mutatja, hogy előbb-utóbb megtérül a munka, amit önmagunk megismerésébe és felfedezésébe fektetünk. Végül egyre inkább megértjük magunkat, a mozgatóinkat, így egyre nagyobb békében élhetünk mindazzal, ami körülvesz, és egyre elégedettebbek lehetünk az életünkkel is.

Önbizalmunk megőrzése

Felmerülhet a kérdés, hogy megtarthatjuk-e az önbizalmunkat 70 fölött is. Számos inspiráló példát látunk arra, hogy valaki idősebb korában talált új motivációt, kezdett bele egy új hobbiba és ért el sikereket. Az önbizalom egyik kulcsa, hogy mindig legyen valami az életünkben, ami új célokat ad, és segít megőrizni fizikai és szellemi teljesítőképességünket.