Siker

4 író, akik közelebb hozzák a természet és az állatok csodás világát

Ha úgy érezzük, túl messzire kerültünk a természettől, vagy el sem tudjuk képzelni, mások mi érdekeset találnak benne, esetleg a gyerekünket szeretnénk a szabadba csábítani, olvassunk ennek a négy humoros, ugyanakkor tudományos pontossággal alkotó író könyveiből.

Gerald Durrell közülük az egyik leghumorosabb író, akinek minden során átérződik a természet és az állatvilág szeretete. Nem tudni, honnan örökölte ezt, mert három másik testvére messze nem volt akkora természetbolond, mint a kis Gerry, aki onnantól, hogy járni tudott, már az állatokat figyelte és vizsgálgatta. Majdnem Angliában nőtt fel, de aztán családja 1935-ben Korfu szigetére költözött, ahol maga a paradicsom várta Durrellt. Magántanítói voltak, így napközben sokszor mászkálhatott a természetben, merülhetett a tengerben, és hazavitte szinte minden zsákmányát testvére és özvegy édesanyja nagy rémületére. Ezekről a kalandjairól írta legsikeresebb könyvét A családom és egyéb állatfajták címmel, mindenképpen érdemes elolvasni. Gerry helyesírása és történelemtudása nem sokat javult, viszont nagyon sokat tanult természettudós barátjától, Theodore Stephanides doktortól. Durrell a második világháború után kisállat-kereskedőként és állatkerti dolgozóként bővítette tovább tudását, és gyakran indult a világ eldugott zugaiba növény- és állatgyűjtő expedíciókra. Nagy álma mindig is egy saját állatkert létrehozása volt, ami 1959-ben sikerült New Jersey szigetén. Durrell az állatok megmentése érdekében alapítványt is létrehozott, a a Durrell WildLife Conservation Trust ma is működik. Könyvei végigvezetnek nemcsak az állatkerti, görögországi és angliai kalandokon, de Paraguay, Argentína, Sierra Leone, Mauritius, Mexikó és Madagaszkár vadonjain is. Ha van izgalmas író, akinek műveit a gyerekünk kezébe érdemes nyomni, akkor az Gerald Durrell.

Fotó: iStock.com/RyanTangPhoto

Fotó: iStock.com/RyanTangPhoto

Fekete István

Hazánk méltán büszke rá, hiszen kevesen tudták ilyen költői szépséggel, egyszerűséggel átadni a természetben rejlő értékeket, az élet szépségét. Könyvei közül igen sok kötelező olvasmány, és nem véletlenül: nagyon sok mindent tanulhat belőlük felnőtt és gyerek egyaránt. Fekete István Göllén született 1900-ban, szigorú apjával, testvéreivel a falusi gyerekek életét élte. Ő is egészen fiatalon kezdett vadászni, állatokat gyűjteni, megfigyeléseket végezni, felnőttként mezőgazdászként végzett. Vadászútjairól, állatokkal kapcsolatos megfigyeléseiről, gazdatisztként szerzett tapasztalatairól számos könyvet adott ki, és közben úgy tudta megszemélyesíteni, megszólaltatni az élővilágot, hogy az végtelenül izgalmassá vált. Tájleírásai néha hosszúnak tűnnek ugyan, de szinte költőien hozzák elénk azt, amit maga az író is látott. Még életében beválasztották hazánk 15 legjelentősebb és legtehetségesebb írója közé, elbeszélései külföldön is megjelentek, gyakran tett utazásokat barátjával, Kittenberger Kálmánnal vagy gróf Széchenyi Zsigmonddal. 1970-ben hunyt el szívinfarktusban, de könyveiben örökké él.

Fotó: iStock.com/mariusz_prusaczyk

Fotó: iStock.com/mariusz_prusaczyk

David Taylor és James Herriot

A vadállatok híres orvosa, David Taylor 1934 és 2013 között élt, dolgozott állatorvosként és íróként. Elképesztően humoros és izgalmas kalandokba keveredett állatkertekben élő állatokkal, ritka fajokkal is, műtött zsiráfot, elefántot, delfint, és még sorolhatnánk. Ő volt az első ilyen jellegű állatorvos, sok mindent a saját bőrén kellett megtapasztalnia. Kifejezetten olvasmányosan osztja meg könyveiben kalandjait, amikből komoly biológiatudásra is szert tehetünk, legismertebb műve a Vadállatok orvosa.

James Herriot ezzel szemben brit állatorvosként és íróként dolgozott egy kis körzetben egészen 1995-ös haláláig. Az Állatorvosi pályám kezdetén című könyv és annak folytatásai tették világhírűvé, tévésorozat is készült belőlük. Az igazsághoz hűen, humorosan, könnyen olvashatóan meséli el, hogyan lett állatorvos, milyen kalandokon esett át háztáji állatokkal: tehenekkel, lovakkal, birkákkal, kutyákkal, macskákkal. Minden esete valóságos, olyannyira, hogy a Herriot csupán álnévként szolgált a megtörtént esetek szereplői lelepleződésének elkerülése érdekében – az író igazi neve James Alfred Wight volt. Felesége unszolására kezdte el könyvekbe rendezni kalandjait, és a világ egyik legsikeresebb írójává vált, legsismertebb műve az Állatorvosi pályám kezdetén.