Siker

Így kezelhetjük sikeresen az imposztor-szindrómát egy szakember szerint

Minden felgyorsult körülöttünk: gyorsan kelünk, gyorsan dolgozunk, gyorsan eszünk és döntünk mindenben, ami csak szembejön, még a párválasztást is gyorsan „le akarjuk tudni”. Egyszóval: gyorsan élünk. Elvárásként zúdulhat a nyakunkba, hogy mindeközben sikeresek legyünk, jól nézzünk ki, egészségesen étkezzünk, rendszeresen mozogjunk, vagyis tökéletesek legyünk. Rettegünk, hogy nem teljesítünk úgy, ahogy elvárják tőlünk – sokszor alaptalanul. Ha rendszeresen kételkedünk a teljesítményünkben, vagy hogy nem ütjük meg a szintet, akkor könnyen lehet, hogy bennünket is elért az imposztor-szindróma.

Az imposztor-szindróma lényege, hogy valaki úgy érzi, egyáltalán nem képes teljesíteni a tőle elvárt szintet, sőt, még csak meg sem közelíti azt. Retteg, hogy mások számára is kiderülhet, hogy valójában nem ért ahhoz, amit csinál. Mindez azért is érthetetlen, mert közben ezek az emberek meglehetősen sikeresek és tehetségesek, amit a környezetük jól tud, ők azonban állandóan kételkednek benne. Valójában súlyos önbizalomhiányról van szó, ami főleg a munka területén mutatkozik meg.

A jelenség igencsak megnehezítheti a mindennapjait azoknak, akik szenvednek tőle, de még a közvetlen környezetük számára is terhes (és fárasztó) lehet olyasvalaki, aki állandóan hajt azért, mert egyszerűen nem képes belátni, hogy valóban jól csinál valamit, valóban tehetséges. Ha rendszeresen kételkedünk a teljesítményünkben, és folyton a szerencsére fogjuk a sikereinket, nem pedig a saját tudásunknak tulajdonítjuk, akkor könnyen lehet, hogy bennünket is elért az imposztor-szindróma.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A „tökéletes” helyett törekedjünk arra, hogy „mindent megtegyünk”

Már ha csak a jelentésüket összevetjük, beláthatjuk, hogy milyen nagy különbség van a között, hogy valami érdekében mindent megtettünk, ami csak tőlünk telhetett, vagy hogy tökéletesen elvégeztük a munkát. Valahol mindkettő hasonló dologra utal, de mindent megtenni mégis megnyugtatóbb, mint hogy a tökéletesre törekszünk, ami egyrészt nézőpont kérdése, másrészt talán lehetetlenség is elérni.

Ne hasonlítsuk össze azt, hogy mi mit érzünk és hogy mit mondanak mások

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, megoldottunk egy feladatot, de szerintünk az nem ment valami jól. Mások viszont sorra jönnek gratulálni és elismerik a teljesítményünket. Ilyenkor egyszerűen csak fogadjuk el, hogy jól csináltunk valamit, ne aggódjunk azon, hogy az nem a mi érdemünk, vagy hogy érdemtelenül ismerik el a képességeinket. Az összehasonlítgatástól csak feszültek és idegesek leszünk, míg ha egyszerűen elfogadjuk a dicséreteket, azzal megkönnyebbülhetünk.

Úgy beszéljünk önmagunkkal, ahogyan a szeretteinkkel szoktunk

Amikor saját magunkat figyeljük, elemezzük és értékeljük, ne legyünk túl szigorúak, csak annyira, amennyire másokkal szemben is szigorúak vagyunk. Vagy elnézőek – legyünk önmagunkkal is azok! Tudatosan kerüljük a negatív gondolatokat és érzéseket önmagunk irányába és törekedjünk arra, hogy ezek helyett pozitív módon értékeljük, lássuk önmagunkat. Próbáljuk meg kívülről látni a helyzetet, és beszéljünk önmagunkhoz úgy, mintha valamelyik szerettünkkel beszélnénk.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Mi is emberek vagyunk

Fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más, akikkel előfordulhat, hogy olykor fáradtak, kedvetlenek, tévedhetnek és elfelejthetnek dolgokat. Emiatt ne legyen a szükségesnél nagyobb lelkiismeret-furdalásunk, bárkivel előfordulhat, hogy olykor-olykor hibázik. Lássuk be, ha tévedtünk vagy valamit rosszul cisnáltunk, és figyeljünk oda, hogy legközelebb elkerüljük ezt. De nem mindenáron és emberfeletti módon. Hozzuk ki magunkból a maximumot és higgyük el, hogy a siker a mi érdemünk is.

A témával Elégedetlen vagy maximalista? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása a Dunán. A stúdióban beszélget dr. Feke-Gyenesei Leila, Berkesi Judit és Nagyváradi Erzsébet, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.