Siker

A diéta nem tragédia

Előbb vagy utóbb szinte mindannyiunk életében beköszönt egy olyan időszak, amikor valamilyen okból diétáznunk kell. Legyen szó egy elhúzódó gyomorrontásról, fogyókúráról vagy ételérzékenység, esetleg más betegség miatti teljes életmódváltásról, abban egyetérthetünk, hogy egy diétát sosem egyszerű feladat betartani. Érdemes teljesen „átkapcsolni” önmagunkat és tragédia helyett lehetőségként, életmódváltásként tekinteni a diétára.

Apró lépésektől a teljes változásig

Nagy-Kerezsi Noémi dietetikus szakértő szerint a legfontosabb, hogy a diétát ne tragédiának fogjuk fel, sokkal inkább életmódváltásként, ami hosszú távon mind magunk, mind pedig a környezetünk, családunk egészségét is szolgálja. Noémi szerint például nagyon hasznos, ha kis lépésekkel kezdjük a változtatást, hiszen már apró változtatásokkal is közelebb kerülhetünk célunk eléréséhez. „Kezdjük azzal, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztunk, ami a legtöbb boltban és pékségben elérhető, ráadásul azon túl, hogy finom, laktatóbb is, így kevésbé leszünk éhesek egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle fogyasztása után.”

Fotó: iStock.com/demaerre

Fotó: iStock.com/demaerre

Kisebb tányér

Bár elsőre olyan trükknek tűnhet, amivel nagyon nehéz „becsapnunk” magunkat, a szakértő szerint valóban van értelme kisebb tányért használni. „A tányérunkba kiszedett adagokkal is tudunk csalni azáltal, hogy kisebb tányérra szedjük ki, illetve széthúzzuk az adagot, így nagyobb mennyiségnek tűnik.”

Érdemes az étkezéseknek megadni a módját, kellő időt szánni rá, nem sebtében, rohanás és utazás közben enni, hanem leülni az asztalhoz és szánni rá néhány percet, reggel, délben és este is. A legjobb, ha minden étkezésből, amiből lehet, közös, családi eseményt varázsolunk.

„Fontos, hogy ha valaki eddig csak napi kétszer evett, mindenképp azzal kezdje, hogy plusz étkezéseket is beiktat” – tudtuk meg Noémitől. „Nem kell nagy étkezésekre gondolnunk, ha valaki nem szokott reggelizni, kávézni viszont igen, akkor az eddig magában fogyasztott reggeli kávé vagy gyümölcs mellé fogyasszon el néhány teljes kiőrlésű, cukormentes kekszet és máris kész egy újabb étkezés.”

Víz, víz, víz

Ha diétába fogunk, legalább annyi figyelmet kell fordítanunk arra, hogy mit és mennyit iszunk, mint arra, hogy mit eszünk. A megfelelő vízfogyasztás minden szempontból nagyon fontos, a dietetikus szakértő szerint ráadásul ha sok folyadékot fogyasztunk, azzal is növelhetjük teltségérzetünk. „Étkezések előtt javasolt egy-két pohár víz elfogyasztása, de fontos, hogy semmiképp se cukros üdítőitalt válasszunk, hiszen akkor hiába ettünk kisebb tányérból, az üdítővel lehet, hogy több energiát viszünk be a szervezetünkbe.” Hogy mit igyunk helyette? Ha a sima vizet vagy a szénsavmentes ásványvizet nem szeretjük, akkor bolondítsuk meg egy kevés friss citromlével, de készíthetünk ízesítés nélküli gyümölcs- és gyógyteákat is.

Fotó: iStock.com/RossHelen

Fotó: iStock.com/RossHelen

Már a vásárlásnál eldől

Ha szeretnénk megkönnyíteni a saját életünket a diéta alatt, akkor érdemes már a vásárlásnál is odafigyelnünk, sokkal tudatosabban választanunk az élelmiszerboltban vagy a piacon. A legjobb, ha előre megtervezzük a menüt, végiggondoljuk, hogy a következő napokban vagy akár egész héten mit akarunk enni a kisebb és a nagyobb étkezések során és egy jól összeállított listával vágunk neki a vásárlásnak, ahelyett, hogy a boltban próbálnánk eldönteni, mit is válasszunk. A dietetikus szakértő szerint már ekkor is érdemes figyelni arra, hogy melyik termékben mennyi kalória van. „Ha speciális diétáról van szó, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen a legtöbb termék már laktóz- és gluténmentes, valamint diabetikus változatban is kapható.”