×

Siker

Hygge, a dán életérzés, avagy hogyan legyünk boldogak?

Úton-útfélen találkozik manapság az ember a hygge szóval, ám pontosan igen kevesen tudják, hogy mit jelent, vagy mi is a lényege. Pedig ez a rövid szócska sok mindent takar és jelképez, amit megéri tanulmányoznunk annak érdekében, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és mindenek előtt boldogabb életünk legyen.

A hygge nem annyira dolgokról, mint inkább hangulatról és élményről szól. Arról, hogy a legfontosabb együtt lennünk a szeretteinkkel, a családunkkal. A nagybetűs OTTHON érzéséről, és arról, hogy biztonságban vagyunk egy olyan helyen, ahol önmagunk lehetünk, védve a világtól. De miért pont Dánia?

Talán ezt nem mindenki tudja, hogy az Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálata szerint a dánok a legboldogabbak Európában, ők találkoznak a leggyakrabban a barátaikkal, a családjukkal, emellett pedig messze a legnyugodtabbak és a legkiegyensúlyozottabbak. Ezek után már talán érthető, hogy miért kezdi egyre több embert érdekelni, mi is pontosan a hygge, és hogyan teremthetünk mi is „dán életérzést”.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fény

A hyggének sok összetevője, belső és külső tényezői is vannak. Az egyik legfontosabb külső tényező a fény. Kutatások szerint a dánok égetik messze a legtöbb gyertyát évente, körülbelül 6 kilónyit fejenként, hiszen úgy gondolják, hogy az apró lángok jótékony hatással vannak a lélekre. Emellett a dánok a legnagyobb kandallórajongók, így ez szinte minden otthonban megtalálható. A megnyugtató és kellemes, otthonos érzést keltő világítást mindennél többre tartják. A fény tehát a dán embereknél soha nem kirívó, hanem minden esetben harmonikus és otthonos hangulatot kölcsönző.

Együttlét

Szintén fontos összetevője a hyggének az együtt töltött idő és annak minősége. A dánok hisznek abban, hogy az igazi kommunikáció, egymásra figyelés és az „itt és mostban” levés az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy valóban boldogak és kiegyensúlyozottak lehessünk. A családi vagy baráti összejöveteleken tehát kapcsoljuk ki a telefonunkat, és szenteljük a figyelmünket csak és kizárólag a kellemes időtöltésnek. A dánok szerint a tökéletes létszám az ilyen összejöveteleken nem haladja meg a 4 főt, hiszen ez az a mennyiségű ember, akik maximálisan képesek még egymásra figyelni, anélkül, hogy valaki kimaradna a társalgásból és az odafigyelésből.

Fotó: iStock.com/Maglara

Fotó: iStock.com/Maglara

Otthon

A dán emberek legnagyobb részének nincs szüksége kimennie a szabadba ahhoz, hogy megéljék a hygge lényegét. Vajon miért? Mert a dánok úgy teremtik meg és alakítják ki az otthonaikat, hogy az teljes harmóniát sugározzon és adjon számukra. Nagyon fontosnak tartják például az étkezés helyszínét, hiszen ez az a helyiség a lakásban, ahol a család és a barátok együtt vannak, éppen ezért az étkezőasztal mindig központi helyen van egy dán lakásban vagy házban. Mivel Dánia köztudottan a dizájn egyik fellegvára, nem csoda, ha szinte bármelyik dán otthonba érve azt érezzük, hogy ey belsőépítészeti magazin hasábjain találtuk magunkat. A szép és a visszafogott esztétikum ugyanis hatással van a lelkünkre, tehát a boldogságunkra is. Ha finom, ízléses dolgokkal vesszük körbe magunkat az otthonunkban, akkor már önmagában is létrehoztunk egy „menedéket”, egy olyan helyet, ahol a legszívesebben töltjük az időnket.

Meik Wiking dán boldogságkutató szerint a hygge bár megfoghatatlan, mégis úgy gondolja, hogy van íze, hangja, illata, tapintása, ezek pedig mind olyan dolgok vagy érzések, amelyek boldogságot és nyugalmat, harmóniát ébresztenek bennünk. A hygge tehát jóval több mint egy dán szó, és jóval több időt és figyelmet érdemel a mai rohanó világunkban, mint az elsőre gondolnánk.