Siker

December az irodában – Mikulástól a céges buliig

A legtöbben nemcsak karácsony napjaiban, hanem szinte egész decemberben karácsonyi hangulatban vagyunk. A rádiók ontják magukból az ünnepi zenét, mindenhol csodás fények és díszítés vár minket a városokban, áruházakban, bármerre járunk, így nehéz is lenne nem átadni magunkat a hangulatnak. Az igazi ünnep persze akkor érkezik el, amikor végre a családunkkal lehetünk december végén, de addig se hagyjuk ki a lehetőséget, hogy megtartsuk a magunk kis ünnepét ott is, ahol az év nagy részét töltjük: a munkahelyünkön.

A Mikulás után

A karácsonyi hangulat bizony az irodába is bekúszik, különösen, ha van közöttünk igazi ünneprajongó, aki már az ősz végétől az ünnepre készül és teljes lázban ég. Legkésőbb Mikulás napjával aztán végképp elér minket odabent is a karácsonyi hangulat, főleg ha hallgatunk munka közben rádiót is. Ha akarnánk sem tudnánk ilyenkor elkerülni a karácsonyi zenéket és reklámokat. A legtöbb munkahelyen szerveznek a munkatársak gyerekeinek Mikulás-ünnepséget, ami még a legmorcosabbakat is megérinti egy kicsit, hiszen semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor a csillogó szemű gyerekek árasztják el az irodát. Az igazi visszaszámlálás általában ezek után kezdődik el, hiszen előbukkannak az első szaloncukrok és csokimikulások és mindig van egy kedves munkatárs, aki a mi asztalunkra is odacsempész belőle néhányat. Ha mi vagyunk ezek a karácsonymániások, akkor azért figyeljünk arra is, hogy ne őrjítsük meg kollégáinkat rajongásunkkal.

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Dekoráljunk!

A karácsony közeledte nemcsak azt jelenti, hogy hamarosan itt az ünnep, hanem azt is, hogy hamarosan hosszabb szabadságra mehetünk, a családunkkal lehetünk és pár napra, esetleg egy-két hétre elköszönünk azoktól, akikkel minden hétköznap együtt vagyunk reggeltől késő délutánig, a munkatársainktól. Miért is ne akarnánk épp úgy együtt ünnepelni velük is, ahogy a családunkkal, nem véletlenül szokták mondani, hogy a munkahely egy második otthon. Ha ráadásul szívesen járunk be, jó közösségben vagyunk,  ne menjünk el szó nélkül a december mellett és adjuk meg a módját, zárjuk le együtt is az évet. Kezdetnek dekoráljunk, vigyünk be egy égősort az irodába és tegyük fel az ablakra, vagy olyan helyre, ahol mindenki jól látja. Ha csak néhány hétig vagy csupán pár napig lesz fent, akkor is örömet szerez majd nekünk, eszünkbe juttatja a várakozás örömét.

Sütimustra

Ilyenkor a legtöbben már javában tervezgetjük az ünnepi menüt, amelynek természetesen elmaradhatatlan része a desszert is. Ha idén újítani szeretnénk, érdemes előre kipróbálni néhány receptet, a kóstolóval pedig örvendeztessük meg munkatársainkat. A nagy év végi hajtásban biztosan mindenki nagyon fog örülni egy kis finomságnak és talán ötleteket, recepteket is tudunk cserélni.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Ajándékozzunk?

Bár sok helyen a régi osztálykarácsonyokhoz hasonlóan – vagyis hogy mindenki húz egy nevet és annak az illetőnek készít vagy vesz valami apróságot – szokás ajándékozni, figyeljünk arra, hogy ebből ne legyen kényszer. Sokkal jobb, ha inkább kibontunk közösen egy üveg bort az utolsó munkanap végén és koccintunk egyet arra, hogy véget ért ez az év is. Ha mindenképp szeretnénk ajándékozni, inkább fogjunk össze és fordítsunk egy kisebb összeget jótékonykodásra vagy vigyünk el néhány csomagnyi ajándékot olyanoknak, akiknek nincs pénzük arra, hogy maguk is vásároljanak ajándékokat. A közös gyűjtés, jótékonykodás összehozza majd a csapatot az év utolsó napjaiban is.

A céges buli

A karácsony előtti egyik utolsó munkahelyi esemény a legtöbb helyen hagyományosan a céges karácsonyi buli, ahol mindenki szereti egy kicsit kiereszteni a gőzt. Sokan esnek abba a hibába, hogy ilyenkor az egész éves feszített tempó és sok munka után talán egy kicsit túlságosan is elengedik magukat. Érezzük jól magunkat, beszélgessünk olyanokkal is, akikkel korábban nem, de figyeljünk arra is, hogy hol a határ és visszafogottan bulizzunk, hiszen talán olyanok is jelen vannak, akiknek a véleménye fontos számunkra.