Siker

Nyakunkon az új év, de ez valóban új kezdetet is jelent?

Azt szokták mondani, hogy új év, új kezdet? De pontosan mi áll emögött? Miért akarunk minden évben újrakezdeni mindent? Miért kell új lap az életünkben, és ezt miért pont január 1-jén akarjuk elkezdeni? Addig miért nem jut eszünkbe teljesen új felfogást, gondolkodásmódot találni?

Miért olyan bizsergető érzés, ha azt mondjuk, hogy új év? Miért szeretünk mindent újrakezdeni, és azt gondolni, hogy az addigi dolgok kitörölhetőek? Ezt ráadásul minden évben megtesszük, az új évtől pedig új reményeket, álmokat és szebb jövőt várunk. Miért van szükségünk az újra?

Fotó: Pexels/ Bruce Mars

Fotó: Pexels/ Bruce Mars

Valamihez kötni akarjuk az újrakezdést

Bár szeretjük az újrakezdést, és hinni a jobb jövőben, ezt mégis mindig egyetlen naphoz kötjük, mégpedig január elsejéhez. Ez miért van így? Eldönthetnénk április 22-én is, hogy márpedig én most új lapot kezdek az életemben, megfogadom, hogy lefogyok, egészségesen fogok élni, és a szerelem is rám fog találni. Mi azonban egész évben „lazsálunk”, úszunk az árral, aztán hirtelen eljön az év vége, és úgy gondoljuk, hogy januártól biztosan minden jobb lesz. Egy év elmúlása miért okoz bennünk olyan érzést, mintha kapnánk az új évvel egy új esélyt is? Ha valami lezárul, akkor önkéntelenül is, de szeretjük azt gondolni, hogy valami új és jobb kezdődik. Erre pedig a legalkalmasabb egyértelműen az év vége és az új év kezdete, hiszen ezzel még dátumhoz is tudjuk kötni a szebb jövőt. Kézzelfogható, hogy ez az év elmúlt, ezért valamin jövőre változtatni kell.

A tiszta lap csábító gondolata

A teljesen tiszta lap gondolata mindenkinek vonzó. Szeretnénk kitörölni a rossz emlékeket, a csalódásokat, a kudarcokat, és valami új, valami csodásabb és megfoghatatlanabb dolgot szeretnénk látni. Mintha éjfélkor 2018 sötét emlékei és be nem teljesült álmai hirtelen szertefoszlanának, mi pedig újrakezdhetjük az álmodozást. Egy szakítás, egy válás óriási sebeket ejthet az ember szívén, de újévkor hirtelen úgy gondoljuk, minden rossz dolog szertefoszlik, mi pedig új esélyt kapunk arra, hogy elölről kezdjünk mindent, most azonban okosabban és megfontoltabban. Tiszta lapra mindenkinek szüksége van, így már az is sokat számít, ha mi elhisszük, hogy a következő évben minden pozitívabb lesz. A fogadalmak sokak szerint butaságok, pedig ezekkel is csak önmagunkon akarunk segíteni, és szebben akarjuk látni a világot. Most minden más lesz! – szoktuk ilyenkor mondani, ez pedig egy igen erős és pozitív mondat, amiről nem kell leszoknunk. Ha ugyanis hiszünk abban, hogy ez az év csodálatos lesz, és ezért valóban tenni is fogunk, akkor nem fogunk csalódni.

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Fotó: iStock.com/JANIFEST

A pozitív gondolatok becsalogatása

A legtöbb fogadalom arra szokott irányulni, hogy ebben az évben lefogyunk, fittek leszünk, esetleg leszokunk a dohányzásról. A külsőségek igen fontosak, hiszen ép testben ép lélek, ám fontos azokra a dolgokra is gondolni, amelyek a lelki egészségünkért felelnek. Gondoljunk arra, hogy a következő évben megfontoltabbak leszünk, próbáljuk a stresszes helyzeteket higgadtabban kezelni, és képesek leszünk önmagunknak megteremteni a békét és a nyugalmat. Eközben persze belefoghatunk január elsején egy diétába, ám ha azt szeretnénk, hogy annak hosszan tartó hatása legyen, így váltsunk életmódot, így a nagy 2019-es fogadalmunk nem fog kudarcot vallani már februárra. A nagybetűs JÓ keresése mindenképpen fontos, hiszen ha kibékülünk saját magunkkal, odafigyelünk másokra, és megpróbáljuk becsalogatni a pozitív gondolatokat, akkor igenis ránk találhat a boldogság, új év ide vagy oda.