Siker

Szuper praktikák az eredményesebb munkavégzéshez

Ha már régóta dolgozunk, akkor egy idő után belefásulhatunk a dolgos mindennapokra, és szétszórtabbak, motiválatlanok lehetünk. Ennek érdekében érdemes bevetni pár trükköt, hogy a motivációnk visszaszerzése mellett sokkal jobban is teljesítsünk a munkánkban.

Jegyzeteljünk

Sokszor előfordulhat, hogy valamilyen munkában nagyon benne vagyunk, ám hirtelen félbeszakítanak. Ilyen helyzetben mindenféleképpen érdemes jegyzetet készíteni, amelyben részletesen szerepel, hogy hol hagytuk abba a feladatot, így időveszteség nélkül tudjuk azt később folytatni.

Fotó: iStock.com/StockRocket

Fotó: iStock.com/StockRocket

Stratégia

Érdemes az e-mailjeinket is csoportosítani, fontossági sorrendet állítani, és meghatározni, hogy csak bizonyos napszakokban válaszolunk rájuk. Így nem esünk ki feltétlenül folyamatosan a lendületből. Természetesen akadnak kivételek, amikor valami nagyon sürgős levélre rögtön válaszolni kell, de ha összességében nézzük, ez a csoportosításos módszer mindenképpen hatékonyabbá teheti a munkavégzésünket.

Konkrét célok meghatározása

Leginkább azzal érdemes belefogni egy nagyobb projektbe, ha először is feltesszük magunknak azt a kérdést, hogy „mi lesz a munka eredménye, ha befejezzük?”. Ha ezzel megvagyunk, fontos, hogy megértsük a szándékot, vagyis hogy tudjuk azt, mit miért csinálunk, hiszen így láthatjuk, hogy mi hogyan illik bele az egész projektbe.

Az idő fontossága

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi időre van szükségünk egy bizonyos feladat elvégzéséhez, akkor sokkal jobban beoszthatjuk az időnket, vagyis hatékonyabbak lehetünk a munkánkban. Természetesen az is sokat segíthet, ha a tennivalókat csoportosítjuk és fontossági sorrendbe rakjuk, ezekről pedig listát vezetünk. Természetesen ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy adott feladatot határidőre meg tudunk csinálni, ám minél nagyobb hangsúlyt fektetünk a feladatok idejének mérésére, annál inkább képesek leszünk meghatározni azt, hogy egy aktuális tennivaló mennyi időnket emészti fel.