Siker

A narancssárga fokozza az optimizmust és az életkedvet

A színeknek óriási hatása van lelki állapotunkra, testi egészségünkre.

A színterápiának jól ismert múltja van, a klasszikus orvoslásban is felfigyeltek a színek egészségünkre, lelkünkre gyakorolt befolyására. E komoly élettani hatások miatt öltözködésünknél és az otthonunkban is érdemes figyelembe venni, hol, milyen színeket részesítünk előnyben.

Fotó: iStock.com/MaximFesenko

Fotó: iStock.com/MaximFesenko

Depresszióra és pesszimizmus ellen a narancssárga a leghatásosabb, mivel energetizáló, vitalizáló, meleg szín. Fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust és a kreativitást. Erősíti az önbizalmat és a kezdeményezőkészséget, bátorít, jóságra és nemességre sarkall. Serkenti a nemi vágyat, fokozza az érzéki kisugárzást. Kapcsolatteremtési problémák vagy szexuális zavarok esetén is segít. Ez az árnyalat valódi energiabomba: ha kimerült, feszült vagy ideges valaki, érdemes minél több narancssárgával körülvennie magát. A narancssárga az optimizmus és az életöröm színe. Ez az egyik legjobb kedélyjavító árnyalat: nyitottá, közlékennyé és magabiztossá tesz, de könnyelművé, illetve tolakodóvá is válhat az, aki nagyon kedveli.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A hideg, téli hónapokban mindenképpen érdemes magunkat vidámabb színekkel körbevenni. A sárga a napra, a fényre, a vidám nyári virágok színére emlékeztet. Lakásunk falait természetesen nem tudjuk télre átfestetni, de sárga függönyökkel, párnahuzatokkal élénkíthetjük a sötétebb, szürkébb napok hangulatát.

A sárga a csakrák között a gyomorcsakra színe, tehát központi helyet foglal el. A sárga fény képes mélyen behatolni a szervezetbe, ezért optimizmusra, derűre hajlamosít. Ehhez egy kis zöld – a szívcsakra színe – és már nyári színekben pompázik környezetünk télen is. Ez pedig sokkal vidámabbá, derűsebbé tesz minket is.