Siker

Így főzünk mi: finomat és egészségeset

A magyarok mintegy hetven százaléka hetente többször a tűzhely mellé áll főzni valami finomat és egészségeset.

Vége az egészséges, ám íztelen, rágós és egyhangú ételek világának. Ugyanis ma már elvárjuk, hogy ha valami egészséges, akkor egyben finom, ízletes is legyen – derült ki a GfK Hungária felméréséből. Éppen ezért a magyarok hetven százaléka hetente többször is hajlandó főzni. A legtöbbet a hatvan év feletti nők főznek, a megkérdezettek fele naponta készít valamilyen meleg ételt. Nem meglepő, hogy a legkevesebb időt a 30 és 49 év közötti férfiak töltik a konyhában. A válaszadók fele egyértelműen szeret főzni, a többiek pedig szükséges rossznak tartják, de megteszik.

A magyarok egyre többet főznek otthon. Ám napi szinten elsősorban az idősebbek azok, akik a tűzhely mellé állnak. Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor

A magyarok egyre többet főznek otthon. Ám napi szinten elsősorban az idősebbek azok, akik a tűzhely mellé állnak. Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor

A főzéshez bevásárlás is szükséges, amelynek során négy fő szempont alapján teszünk alapanyagokat a kosarunkba. Az élelmiszer elsősorban legyen ízletes és egészséges. A legtöbben azt is fontosnak tarják, hogy az élelmiszer csomagolásán az összetevőkről pontos listát találjanak. A vásárlók ragaszkodnak a megszokott, jól bevált termékeikhez, amelyekről jó tapasztalatokat szereztek.

A főzéshez már egyre ritkábban nyitják ki a szakácskönyveket, családi receptes füzeteket a válaszadók, helyette inkább az interneten keresgélnek recepteket. Sőt, minden harmadik megkérdezett a televízióban látható főzős műsorokból merít ihletet a saját konyhájában.

A főzésnél egyre inkább a beépíthető konyhai gépeket kedvelik a válaszadók. Az is egyre fontosabb, hogy “okosgépek” legyenek. A kisebb háztartási gépek pedig reneszánszukat élik. A konyhai berendezésekről az interneten tájékozódnak a legtöbben és a vásárlásnál a gépek beépített funkciói döntenek.

A fő étkezés még mindig az ebéd, a magyarok nyolcvan százaléka meleget ebédel. A magyarok kétharmada három vagy négy alkalommal étkezik egy nap. A vacsora kérdése megosztó, a megkérdezettek kis többsége hideget szokott vacsorázni, a többiek a meleg ételtől sem zárkóznak el.