Siker

Sagan: a legjobb dolog, ami egy kerékpárral történhet

Mindig izgalmas, amikor egy számunkra csupán egy oldaláról ismert ember életének egyéb szegmenseibe is betekintést enged. Így tett most a sokszoros Tour de France-bajnok, Peter Sagan, aki könyvében egyes szám első személyben elmeséli, milyen az ő világa.

A kerékpáros fenegyerek Szlovákia büszkesége, még akkor is, amikor hol maró gúnnyal, hol némileg bárdolatlan magabiztossággal válaszol a neki feltett kérdésekre. Sagan megnyerő, nyitott személyisége új színt hozott a doppingbotrányokkal és unalmas futamokkal terhes országúti kerékpározásba.

A kimagaslóan tehetséges férfi többször kiemeli, hogy állóképessége alapjait a szabad levegőn végzett folyamatos játékkal alapozta meg. Egy négygyerekes zsolnai zöldséges, a kikeresztelkedett családból származó Ľubomír Sagan legkisebbik fia.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 

Peter először focizni kezd, de hamar megunja. Kilenc éves korában vált a kerékpározásra, a Cyklistický spolok Žilina csapatánál teker (bátyjával, Jurajjal, akiből szintén profi kerekes lesz). Már ekkor sikerül felhívnia magára a figyelmet, miután sima tornacipőben és pólóban kerekezik és csak vizet iszik.

A Szlovák Kupát egy rossz állapotú, szupermarketben vásárolt kerékpárral nyeri. Alig húsz éves, amikor egy csapattársát helyettesítve, előzetesen be sem nevezve elindul a Párizs-Nizza országúti versenyen és megnyeri. 2014-ben Jeruzsálemben megy, ahol bemutatják a nevével fémjelzett Cycling Academy kezdeményezést, ami egy izraeli és szlovák összefogásból megvalósuló, fiatalokat foglalkoztató nemzetközi csapat. A 12 fős keretet 5 izraeli, 4 lengyel, 2 szlovák és 1 cseh tehetség alkotja. A szakmai hátteret Sagan zsolnai nevelőegyesülete adja.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A projekt keretében az izraeli Bet Shemesh-ben és Zsolnán üzemeltetnek majd kerékpáros iskolát. Sagan csapata már a magyarországi Tour de Hongrie körversenyen is indult. Több, mint százszor nyert profiként, egyedülálló abban, hogy háromszor egymás után nyert világbajnokságot. De persze Sagan vallomása nem csupán mélyen szakmai, hiszen szól őrült bulikról, elvetemült fogadásokról és több esetben is megmutatja sebezhetőségét, ami nekünk, olvasóknak még inkább bizonyítja: Bátraké a győzelem!