Siker

Minden percben háború

Húsz évvel ezelőtt a fejvadászról sokan azt hittük ő valami bennfentes elmekereskedelemmel foglalkozó fickó. Ma már tudjuk, hogy valóban sokszor annak kell lennie, ha jók között akar maradni. Juhász Tamás speciálisan csak egy piacon vadászik, de ott már közel másfél évtizede. Kevés olyan IT szakember van a piacon, akit ő ne ismerne.

– Hogyan indult a pályád? 

Fotó: Juhász Tamás

Fotó: Juhász Tamás

– Villamosmérnökként végeztem, ott tanultam programozni. Az első diplomamunkám egy távfelügyeleti rendszer fejlesztése volt, amit meg is vett tőlem az akkor legnagyobb távközlési cég, amitől nagyon boldog voltam. Aztán idővel rájöttem, hogy az emberek sokszor jobban érdekelnek így a szervezetfejlesztés felé vettem az irányt, de ugyanúgy maradtam a távközlés területén. Így kapcsolatban maradhattam olyan emberekkel akik számomra különleges gondolkodásmódot képviselnek. Megmaradt az IT és ehhez jött az ember. Aztán egyre bővült a kapcsolatrendszer és erre felépült egy vállalkozás is. Hű maradtam az IT területhez, itt keresem egy-egy terület legjobbjait az ügyfeleim számára.

– Mennyiben változott a piac? 

– Nagyon sokat változott az elmúlt majd’ tizenöt évben. Komoly hatása volt a 2008-as válságnak. Akkoriban kevesebb lehetőség volt és több fejlesztő. Aztán 2011-től folyamatosan növekedtek a lehetőségek és sajnos ma már a szakmai képzés sem tudja követni a piaci igényeket. Mivel a technológia egyre több helyre kerül be ez azt vonja magával, hogy egyre több szakemberre lesz szükségünk. Azt, hogy a gazdasági ciklusok milyen hatással lesznek a jövőre azt nehéz megjósolni.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

– Akkor mondhatni szinte minden megváltozott ebben a szektorban. 

– Ez egy érdekes helyzet most, mert már szinte túlpörgött az igény a jó szakemberekre. Egyre nagyobb a felvevőpiac, folyamatosan nő az igény. Ha megnézzük most az IT piacot, a közelmúltban több privát képzőközpont is indult, ahol viszonylag gyorsan és gyakorlatorientáltan képeznek fejlesztőket. Ebben a szakmában vannak olyanok is, akik autodidakta módon tanultak meg programozni. Évek vagy évtizedekkel ezelőtt kezdték ezt otthon a négy fal között, majd a technológiával fejlődtek. Nekik ugyanúgy helyük van a mai munkaerőpiacon, hiszen ha képesek alkalmazkodni a körülményekhez és felveszik az elvárások ritmusát, akkor nagy sikereket érhetnek el ezen a területen.

– MIt gondolsz a pályaelhagyókról, akiknek most nagy része informatikussá akar válni? Egy több pedagógust bíztatnak arra, hogy legyen IT-s.

– Az elmúlt időszakban nagyon vonzóvá vált ezt a terület, hiszen a magyar átlaghoz képest kiemelkedően lehet keresni az informatikában. Mégis úgy gondolom, hogy ez a szakma nem mindenkinek való, hiszen itt szinte napi szinten kell továbbfejlődni, tanulni, legtöbbször saját magukat motiválva utánajárni a változásoknak és elsajátítani azokat. Ezt viszont hosszú távon csak azt képes csinálni, aki szereti a területet.

– Mennyire fogadják el a pályaelhagyóként érkező, 30-35 plusszos korosztályt a valódi juniorok? 

– Mivel munkaerőhiány van ezen a területen, ezért  most könnyebben tudnak érvényesülni, de természetesen itt is, mint más területen felmerülhet a különböző generációk közötti különbség, akár kommunikációt, akár a munka ritmusát vagy problémamegoldást tekintjük.

Fotó: Köő Adrien

Fotó: Köő Adrien

– Milyen a nők helyzete ezen a piacon? 

– Amikor én tanultam, ott összesen 157 főből 4 lány került be az évfolyamba. Ma ez az arány már sokkal jobb, van hogy a bekerülő hallgatók közel tíz százaléka lány. A mai informatikában egyre több olyan terület van ahol a nők eredményesebbek, mint a férfiak. Van olyan ügyfelünk, aki kihangsúlyozta, hogy kifejezetten örülne női fejlesztőnek. Ma már vannak erre külön programok, amivel népszerűsítik az informatikát a nők körében, hiszen ezzel is tovább enyhíthető lenne a munkaerőhiány.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

– Multinacionális munkaerőközvetítő cégek és féltucatnyi, az IT piacra specializálódott fejvadász cég tobzódik ma a piacon. Hogy lehet a legjobbak közt maradni?

– Fontos, hogy bennfentesként tekintsenek rád és ne a pillanatnyi siker vezéreljen. Türelmes ember vagyok, hosszútávú kapcsolatokban gondolkodom, így sokan vannak nálam olyanok akik még juniorként találkoztak velem először, majd vissza-visszatértek, amikor váltást terveztek és ma már esetleg seniorként kérik a segítségünket. Műszaki emberként követem a trendeket és fontosnak tartom, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a szakmaiságra is, beszélni a nyelvüket, sőt érteni, amiről beszélnek, amiről a sikereik szólnak. Ehhez folyamatos tanulás szükséges, hiszen ez a szektor minden percben előjön valami újdonsággal.