Siker

A virágok királya

Mezőffy Tamás mindent tud a virágokról, és arról, hogyan lehet belőlük szemkápráztató installációkat varázsolni.

Magyar felnőtt virágkötő még soha nem nyert világbajnokságon. A virágkötő mester a három évvel ezelőtt Europe Cup – European Florist Championship versenyen vívta ki az európai bajnoki címet. Ifjúsági versenyeken többen is diadalmaskodtak már, magyar felnőtt virágkötőnek ezelőtt még soha sem sikerült nyernie ezen a versenyen, így értelemszerűen a világbajnokságon sem.

Fotó: twitter

Fotó: twitter

Tamás egyedi stílusával, dekoratív és formabontó alkotásaival nyerte el a zsűri elismerését. Az idei világversenyen harmadik helyezett lett, így eldöntötte, hogy négy év múlva is indul. A verseny két napja alatt négy feladatot kapott a világ 23 országából érkezett versenyző, a negyediket a helyszínen kapták meg. Három feladathoz maguknak kellett vinni az összes anyagot, így a virágokat és az installációt is, ami nehezíti a messziről érkező versenyzők dolgát. Elsőként egy építészettel kapcsolatos, minden részletre kiterjedő térkompozíciót kellett létrehozni. Majd szerepelt a feladatok között kézi csokor kötés, amelyben a zsűri a színek erejét, illetve a színek különböző fényekben történő változását figyelte.

Fotó: twitter

Fotó: twitter

Tamás egy csodálatos Balaton-fevidéki faluban, Vászolyon látta meg a napvilágot. Az ifjú virágkötő beleszületett a természetbe, virágok, növények és művészek közé Vászolyon. Családjának nagy virágoskertje volt. Édesanyja kertészként dolgozott Balatonfüreden, Tamás már kisgyerekként nagyon sokat segített neki neki, hamar kapcsolatba került a virágkötéssel. Már akkor eldöntötte magában, hogy egész életében ezzel szeretne foglalkozni. A természet egyik legnagyobb csodái a virágok, az érzés, amit adnak – mondja a bajnok.

shutterstock_1074834158

A kertészkedés mellett, ugyancsak gyermekkorában, magával ragadta a művészet is, hiszen Vászolyon és a környéken sok  festő, szobrász alkotott. Tamás már gyerekként sokat járt közéjük, tanult tőlük, miután ő maga is szívesen és gyakran rajzolgatott, szobrászkodott otthon.
Továbbtanuláskor a budapesti Kertészeti Szakközépiskolát választja, ahol a virágkötéssel már az első héten találkozott, egy bemutatón. Ettől kezdve különböző szakkörökön, és diákoknak szóló szakmai versenyeken is részt vett. A fiatalember szerint valószínűleg amiatt voltak mások, illetve egyediek a munkái, mert mély nyomot hagyott benne a művészet, ami Vászolyon megérintette, amit ott megtanult.
Mindig is törekedett arra, hogy a szokásostól eltérő legyen a munkája, emiatt kontrasztokat, eltérő színeket, új formákat, anyagokat, különböző virágokat, így trópusit és kertből valót ötvöz egyszerre.