Siker

A nagymama olvasott tündérmeséket az agyhalott anya magzatának

Agyhalott nőnek született gyermeke a közelmúltban a csehországi Brnóban. Az esettel kapcsolatban most további részletek is nyilvánosságot kaptak, így például az: hogyan próbálták a baba számára megadni azt, amit az édesanyja a terhességének második felében már nem tehetett meg.

Ahogy arról már beszámoltunk, egy 27 éves fiatal cseh nőt június elején nyilvánítottak agyhalottnak azután, hogy agyvérzést szenvedett várandóssága félidejében. Ezt követően rekordhosszúságú ideig, 117 napon át életben tartották a család együttműködésével, hogy lehetővé tegyék magzata fejlődését és megszületését. Az Eliska nevű kislány végül 2,1 kilogrammal, 42 centiméterrel jött világra császármetszéssel, amikor az anya 34 hetes várandós volt.

A gép nem elég

Azóta újabb, érdekes részletekre derült fény az esettel kapcsolatban. Az orvosok szerint a baba és az anya testének mérhetetlen erejére volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön megmenteni Eliskát. Az agyhalott anya mozgásának imitálásával – például lábai mozgatásával – is stimulálták a baba fejlődését. Az esetet rekordként emlegetik a cseh orvosok, de érdemes megjegyezni, hogy néhány éve hazánkban is történt egy nagyon hasonló eset, akkor a debreceni klinikán folytattak hősies közdelmet az agyhalott anya és gyermeke életéért.

A brnói történet elsősorban a sikeres kimenetelű kórházi kezelés hossza és a baba jó egészsége és fejlődése miatt különleges. Valószínűleg ez a leghosszabb ideig, mesterségesen fenntartott terhesség agyhalott anya esetében – számolt be róla az MTI.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az anya fizikai mozgatásán túl másra is szükség volt annak érdekében, hogy a kicsi minél jobban fejlődhessen, így például a nagyanyja tündérmeséket olvasott fel neki a terhesség teljes ideje alatt, de a családtagok és az ápolónők is folyamatosan beszéltek a magzathoz.

Két hét után ment haza Eliska

A császármetszést az eredetileg tervezettnél néhány héttel később végezték el, ezalatt a baba súlya növekedhetett, valamint így tüdeje is képes volt már az önálló működésre. A kislány még két hétig kapott ellátást az újszülött osztályon, majd édesapja hazavihette.

Eliska megszületése után az anyát életben tartó berendezéseket leállították férje és családtagjai jelenlétében. A magyar asszony esetében más volt a helyzet, a családja ugyanis, felülemelkedve a fájdalmon, odaadományozta a szerveit rászorulóknak.