Siker

Több ezer éves sírokat nyitnak meg Luxorban

Restaurálták és megnyitják a látogatók előtt két ókori egyiptomi nemesember sírját Luxorban, a Drá Abul Naga nekropoliszban – jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

A több mint 3000 éves sírok közül az egyik az újbirodalmi 19. dinasztia idejéből (i.e. 1295-1186) származik, és Ámon isten negyedik főpapja, Raja, valamint felesége, Mutemvia nyugodott benne. A másik, a 20. dinasztia idejéből (i.e. 1186-1069) származó sírban egy Niai nevű tisztségviselőt, az áldozati asztal írnokát helyezték örök nyugalomra.

Egyiptomi régészek egy fáraókori aranyműves sírjára bukkantak Luxor közelében. 2011. szeptember 9. Fotó:EPA/KHALED ELFIQI

Illusztráció. Fotó:EPA/KHALED ELFIQI

A gazdagon díszített barlangszerű sírkamrákat az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) 2,14 millió dolláros támogatásából, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont (ARCE) részvételével, három évi munkával állították helyre eredeti szépségükben.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A két sír csaknem 3500 éves, és nagyon jó állapotban van az elmúlt évek helyreállítási munkálatainak köszönhetően. Általuk új turistalátványossággal gyarapszik a Drá Abul Naga nekropolisz” – mondta a vasárnap sajtóbejáráson az MTI híradása szerint Mosztafa Vaziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője. Egyelőre nem közölték, hogy pontosan mikor nyitják meg a látogatók előtt az új látnivalókat a Nílus nyugati partján fekvő nekropoliszban.