Siker

„Teltházas” volt a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Több mint 15 ezer néző vett részt a 3. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelyet szeptember 4. és 11. között rendeztek öt budapesti helyszínen, valamint Egerben és Győrben.

A rendezvényen több mint 100, főként felújított filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált magyar filmet mutatott be a közönségnek a Magyar Nemzeti Filmalap. Kiemelkedő sikert arattak a budapesti Szent István téri vetítések Magyarország legnagyobb, 21 méter széles szabadtéri vetítővásznán, a sztárvendégek és alkotók jelenlétében. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a budapesti Francia Intézetben is műsoron voltak a filmklasszikusok, idén új helyszínként a Puskin moziban is.

A 30 éve szabadon emlékévhez csatlakozva a Film Maraton a rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezett, többek között Sára Sándor, Fekete Ibolya, Monori Mész András, Jancsó Miklós, Szabó István filmjeivel és egy magyar animációs filmválogatással.

Pierre Richard francia színész, filmrendező (jobbról) autogramot ad az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt 2019. szeptember 6-án. Pierre Richard a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton vendégeként érkezett Budapestre. MTI/Balogh Zoltán

Az érdeklődők Pierre Richard-ral, Udo Kierrel, Magda Vásáryovával és Johanna ter Steegével személyesen is találkozhattak. A vetítéseken számos neves magyar alkotó, köztük Fekete Ibolya, Jankovics Marcell, Szabó István, Szalay Péter és Szomjas György filmrendezők, Andor Tamás, Hildebrand István, Kende János, Koltai Lajos, Ragályi Elemér és Szabó Gábor operatőrök, Jeney Zoltán, Pacsay Attila, Sebő Ferenc, Szemző Tibor, Vető János, Vidovszky László és Víg Mihály zeneszerzők is részt vett, majd megosztották a filmekhez kapcsolódó emlékeiket a közönséggel.

Több teltházas vetítés volt a Toldi moziban, mint például Xantus János Eszkimó asszony fázik című frissen felújított kultfilmjének vetítése, valamint az azt követő beszélgetés a nyolcvanas évek alternatív művészeivel. Hasonló érdeklődés övezte Zolnay Pál Fotográfia című restaurált filmjének vetítését és a közönségtalálkozót az alkotókkal.

A 2018-ban, az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóság közös vállalkozásában indult Láthatatlan filmtörténet című könyvsorozat legújabb kötetének, Dobai Péter (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) forgatókönyvíró Magyar kereszt című forgatókönyvének bemutatóját is nagy érdeklődés övezte – emelte ki az MTI.

A nagyközönségnek szóló események mellett a Film Maraton számos szakmai programot szervezett, világszerte elismert szakemberek, európai filmarchívum- és fesztiváligazgatók tartottak előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket a filmörökség megőrzésének, felújításának és bemutatásának legfrissebb tendenciáiról.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló digitalizálási és filmrestaurálási programot. Ennek keretében a Filmalaphoz tartozó Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újul meg. A filmek operatőrei, hangmérnökei, rendezői is közreműködnek az alkotások hangfelvételeinek és látványvilágának korhű rekonstrukciójában, hogy a közönség a kor elvárásainak megfelelő, kiváló minőségben ismerhesse meg vagy nézhesse újra a régi idők nagy filmjeit.