Siker

Megtört a jég Boszniában: fizettek a háborús erőszaktevők az áldozatuknak

Először történt meg, hogy kifizette két, háborús erőszakért elítélt férfi a bíróság által megítélt kártérítést áldozatának Bosznia-Hercegovinában – közölte a Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál kedden.

Noha a boszniai bíróságok már több mint húsz esetben hoztak elmarasztaló ítéletet olyan férfiak ellen, akik a 90-es években, a boszniai háború idején nemi erőszakot követtek el civil nőkön, arra eddig még nem volt példa, hogy az elkövetők ki is fizették a büntetést.

A bíróság több esetben is azonnali anyagi kártérítést is megítélt a sértetteknek, ezzel a hosszadalmas polgári perek a kártérítését elkerülhetők voltak. Mindezidáig azonban egyetlen elítélt sem fizette ki a megítélt kártérítést. Most két elítélt összesen 30 ezer konvertibilis márkát (több mint ötmillió forint) fizetett ki kártérítésként az áldozatának.

shutterstock_1023504136

Az áldozat ügyvédje kijelentette: nehéz volt biztosítani, hogy valóban fizessenek, az esetek 95 százalékában ugyanis az elítéltek azt állítják, nincs pénzük a kártérítésre, és nincs semmilyen jogi lehetőség arra, hogy behajtsák rajtuk a tartozásokat – idézte fel az MTI. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az elítéltek már korábban másra ruházzák át ingatlanjaikat vagy elajándékozzák értékeiket, hogy ne kelljen fizetniük.

A boszniai háborúnak több mint százezer halálos áldozata volt, és mintegy egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. Az évekig tartó vérengzésben számos esetben szenvedtek el nők nemi erőszakot.