Siker

Óriási elismerés: nemzetközi Emmy-re jelölték a magyar színésznőt

Nemzetközi Emmy-díjra jelölték Gera Marina magyar színésznőt az Örök tél című film főszerepéért, Bergendy Péter Trezor című filmje pedig a legjobb tévéfilm / minisorozat kategóriájában kapott jelölést. A Nemzetközi Emmy-díj történetében ezek az első magyar jelölések!

Az Örök tél és a Trezor forgatókönyvírója egyaránt Köbli Norbert. Mindkét filmet a Szupermodern Filmstúdió gyártotta, az Örök tél című filmet a Gulág Emlékbizottság, a Trezort a Magyar Média Mecenatúra Program támogatta.

„Óriási elismerés ez az alkotóknak, a magyar filmnek és a Mecenatúra Programnak egyaránt” – nyilatkozta Kollarik Tamás, a Magyar Mecenatúra Program vezetője.

Szász Attila Örök tél című filmjének forgatása Fóton

Gera Marina színésznő, az egyik főszereplő Szász Attila rendező Örök tél című filmje forgatásának szünetében a Mafilm fóti bázisán 2017. március 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

2019-ben 11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a rangos elismerésekért. Minden kategóriában négy versenyzőt jelöltek.

A Nemzetközi Emmy-díjjal az Egyesült Államok területén kívül vetített legjobb televíziós produkciókat ismerik el. A díjakat először 1973-ben adta át a Nemzetközi Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (IATAS). Az idei díjakat nagyszabású gála keretében november 25-én adják át New Yorkban.

Gera Marina színművész az Örök tél című filmről tartott sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2018. január 30-án. A film a szovjet Gupvi kényszermunkatáborok elhallgatott világába vezeti be a nézőt, ahol csaknem 250 ezer magyar szenvedett a II. világháború után. MTI Fotó: Kovács Tamás

Gera Marina színművész az Örök tél című filmről tartott sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2018. január 30-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MTI összefoglalója szerint a legjobb színésznő kategóriájában korábban olyan világhírű művészek nyertek, mint Helena Bonham Carter vagy Julie Walters. A legjobb tévéfilm/minisorozat kategóriában a korábbi évek győztesei között volt a Black Mirror című brit sorozat vagy a svéd Millenium-trilógia is.