×

Siker

Meghatotta az olaszokat a magyar Bud Spencer-dokumentumfilm

Király Levente csodájaként emlegetik az olaszok azt a dokumentumfilmet, amit Bud Spencer életéről forgatott a magyar rendező, Piedone nyomában címmel. A film olyan részletességgel dolgozza fel a színészóriás életét, hogy még az olaszok számára is tartogatott bőven újdonságot.

Rangos olasz kitüntetést, a San Gennaro-díjat vehette át péntek este a nápolyi dóm előtti főtéren Király Levente, az MTVA munkatársa a Piedone nyomában című, Bud Spencer olasz színész életéről szóló dokumentumfilmjéért.

Az MTVA Sajtóosztályának összegzése felidézi, hogy Király Levente csodájaként emlegetik Bud Spencer szülővárosában, Nápolyban azt a filmet, amelyet négy éven át, öt országban forgatott az olasz színészóriásról a rendező.

Ez az első alkalom, hogy külföldinek ítélték oda a díjat.

A 86 éves korában elhunyt olasz Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli olasz úszó, vízilabdázó és színész portréja a budapesti Filatorigátnál 2016. június 29-én. A festményt a Taker néven festő graffitis készítette. MTI Fotó: Marjai János

„Létezik egy összekötő szál Nápoly és Magyarország között, és ez nem más, mint Bud Spencer Király Levente Piedone nyomában című filmje. Király Levente csodája az, hogy nemcsak a színésznek állít emléket, de olyan részletességgel mutatja be Bud Spencert, amely eddig ismeretlen volt” – mondta Gianni Simioli, a San Gennaro Bizottság elnöke.

A kitüntetést a nápolyi dóm előtti téren felállított színpadon vehette át kétezer ember előtt Király Levente, az MTVA munkatársa, az M5 kulturális csatorna kiemelt szerkesztője. A díjat és a vele járó szobrot Bud Spencer lánya, Cristiana Pedersoli adta át a magyar rendezőnek.

2011. április 14-i kép Bud Spencer olasz színészről egy könyvbemutatón Berlinben. (MTI/EPA/Jens Kalaene)

„Óriási megtiszteltetés kézbe venni ezt a díjat, amelyet Nápoly védőszentjéről, San Gennaróról neveztek el. Egy ilyen elismerés megerősíti az ember hitét abban, hogy nemcsak ápolni, őrizni és fenntartani kell az országok közötti kulturális kapcsolatokat, de erősíteni, mélyíteni is. Ez a díj Olaszország háláját jelképezi Magyarorszagnak, amiért a világon először mi készítettünk mozifilmet a nemzeti ikonjukról” – idézi a közlemény Király Leventét.

Október végén Piedone nyomában címmel egy könyv is megjelenik, amelyben további érdekes történeteket lehet majd olvasni Bud Spencerről – írja az MTI.

Bud Spencer Pedro atya és Terence Hill J. atya szerepében a Fordítsd oda a másik orcádat is című 1974-es film egyik jelenetében. A felvétel készítésének pontos dátuma és helyszíne ismeretlen. (MTI/Külföldi Képszolgálat)

Nem ez az első alkalom, hogy elismerésben részesítik a filmet, amelyet László Gábor operatőrrel forgatott Király Levente. Az elmúlt hónapokban az alkotás aranyérmet nyert a XV. VAS-FILM Fesztiválon, ezüstérmet a VI. Savaria Filmszemlén, bronzérmet a III. Hét Domb Filmfesztiválon, szerkesztői különdíjat a X. Bujtor István Filmfesztiválon és fődíjat a XV. Göcsej Filmszemlén. A napokban megállapodást írtak alá arról is, hogy a magyar filmet a nápolyi általános iskolákban is vetíteni fogják.