Siker

Egy 4 centis halacskának örülnek a nemzeti park munkatársai

Ritka halfaj újabb előfordulására bukkantak a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a Duna bajai szakaszán. A szóban forgó apró halacska a tüskés pikó, amelynek elterjedési területe igen nagy, elsősorban a tengerparti térségekben Európától Ázsián át egészen Észak-Amerikáig.

Közép-Európában nem őshonos, a szakirodalom szerint akvaristák telepítették be a Duna ausztriai és német szakaszaira, innen terjedt tovább. Magyarországon 1957-ben említették először, azóta több előfordulása is ismert, valamennyi a Duna mentéhez köthető.

Fotó: DDNPI/Mórocz Attila

A 90-es évek második felében már volt bizonyító példány a bajai szakaszról is, akkor a Kalocsa Béla által vezetett Vad- és Madárvédelmi Szakkör lelkes fiataljai találtak néhány összeszáradt példányt a Kádár-sziget homokzátonyai közti tócsákban…

A most előkerült – mindössze 4 cm-es – példány ettől a helytől néhány száz méterrel feljebb, élve került meg.

Fotó: DDNPI/Mórocz Attila

Az utóbbi időben a pikó (Gasterosteus) genusznak két faját különböztetik meg Európában, a keleti pikót (G. aculeatus) és a nyugati pikót (G. gymnurus). A most kifogott egyedet a szakemberek még vizsgálják a pontos faji hovatartozás miatt.