Siker

Polgár Judit Budapestre hozza a sakkvilág színe-javát

Ötödik alkalommal rendezik meg október 12-én a Polgár Judit által elindított Világsakkfesztivált, amely mára a sportág egyik legjelentősebb globális eseményévé nőtte ki magát. A rendezvény központja most is Budapest, ahol a Kínától Líbiáig, Indiától Mexikóig, várhatóan harminc országból csatlakozó profi és amatőr játékosok mellett kiemelkedő szakemberek és világhírű sakkozók is tiszteletüket teszik. Magyarországra érkezik a korábbi világbajnok orosz nagymester, Vlagyimir Kramnyik, valamint a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Arkagyij Dvorkovics is.

A fesztivál részeként első ízben rendeznek szakmai konferenciát, illetve a közönség hosszú idő után a Világsakkfesztiválon láthatja újra együtt a rendezvény ötletgazdáját testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal. A szervezők a fiatal generáció bemutatására is komoly hangsúlyt fektetnek, a Nemzeti Galériában a jövő bajnokai mérhetik össze a tudásukat.

Polgár Judit mottója – vagyis: A sakk összeköt minket – minden eddiginél jobban jellemzi az ötödik Világsakkfesztivált, amely az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően valódi világeseménnyé vált. A rendezvény jelentőségét mutatja – közölték a szervezők –, hogy a korábbi világbajnok Vlagyimir Kramnyik mellett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke is Budapestre látogat.

Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a rendezvény ötletgazdája (szemben, jobbra) a páros párbaj játékot mutatja be az október 12-i Világsakkfesztiválról tartott sajtótájékoztatón. MTI/Kovács Tamás

A globális jelenlétet erősíti a fesztivál történetében először megrendezett Chess Connects elnevezésű tudományos ismeretterjesztő program is, amelyen számos nemzetközi hírű szakember is felszólal. A konferencia célja, hogy megmutassa a sakk sokszínűségét: hogyan jelenik meg a művészetekben, hogyan járul hozzá a tudományhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogyan fejlődik mint sportág.

A konferencia részeként Bajnokok Beszélgetése címmel Polgár Judit, minden idők legsikeresebb női játékosa és Vlagyimir Kramnyik osztják meg egymással és a közönséggel versenyzői tapasztalataikat, és a sakk tudományos, oktatási és művészeti vonatkozásairól szóló nézeteiket.

MTI/Kovács Tamás

A Világsakkfesztivál főtámogatója az idei évtől a Morgan Stanley, amely számos kezdeményezés révén segíti évek óta a hazai matematikai, természettudományos és technológiai oktatást, illetve küzd azért, hogy a lányok is minél nagyobb számban képviseltessék magukat ezeken a területeken. „A sakk nagyban hozzájárul olyan készségek fejlesztéséhez, mint a problémamegoldás, a racionális gondolkodás és a stratégiai tervezés (…) A Morgan Stanley munkatársai között számos lelkes sakkozót és amatőr versenyzőt találunk világszerte, a vállalat több mint 5 éve rendez irodái között online sakkbajnokságot. (…) Munkatársaink matematikai és programozási órákon mentorálnak középiskolás lányokat, és támogatjuk a magyar csapatot a Lányok Európai Matematikai Olimpiáján” – közölte Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

A Világsakkfesztiválon nyílik lehetőség utoljára a fiatalok számára, hogy részt vegyenek Polgár Judit Guinness-rekordkísérletében. Az eddigi legnagyobb, gyerekek számára meghirdetett online versenyhez a szeptember 1-i indulás óta már 6000 gyerek csatlakozott, a világrekord célja, hogy legalább 20 ezer gyermek mérje össze tudását. A selejtezőkből kétezer játékos kerül az október 19-i döntőbe, amelynek nyertesei Polgár Judittal mérkőzhetnek majd.

A programról bővebben itt olvashatsz.