Siker

Rangsorolták a legjobb középiskolákat – van is, nincs is meglepetés

Megismételte tavalyi sikerét, az idén is a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett az első a magyar középiskolák értékelő rangsorában a legjobbiskola.hu portál szerint. Kevéssel maradt le a budapesti Eötvös József Gimnázium, a harmadik helyezett XIV. kerületi Szent István Gimnázium pedig óriásit lépett előre tavalyi helyezéséhez képest.

Az első helyet leszámítva alaposan átalakult a középiskolák rangsora a tavalyi eredményekhez viszonyítva. A listán két helyet előre lépve lett második a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium hat osztályos képzése, míg az iskola négy osztályos képzése az összesített ranglista ötödik helyén végzett. A harmadik helyet egy olyan iskola szerezte meg, amelynek értékelése hatalmasat változott egy év alatt. A XIV. kerületi Szent István Gimnázium hat osztályos képzése – a tavalyihoz képest 12 helyet javítva – lett harmadik. Ugyanezen intézmény négy évfolyamos képzése pedig még ennél is nagyobbat, tizenöt helyet ugrott előre és 2019-ben immár a 6. helyen áll a rangsorban.

A tavalyi listához képest többen is hátrébb szorultak: a 2018-ban még az összesített rangsor 2. helyén büszkélkedő Deák Téri Evangélikus Gimnázium 8 évfolyamos képzése nyolc helyezéssel, ugyanezen iskola 4 évfolyamos képzése tizenkét helyezéssel lépett vissza – írták.

Fotó: Shutterstock

A komoly hírnévnek örvendő Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 6 évfolyamos képzése tíz hellyel, 4 évfolyamos képzése pedig kilenc hellyel került lejjebb a rangsorban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legjobb középiskolák versengése rendkívül szoros. Az első és a huszadik helyezett intézmény eredménye között mindössze 1,7 százalékos eltérés mutatkozik, de még a rangsor 100. helyezettje, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium is csak 10 százalékkal van elmaradva a legjobbtól. Még a századik helyezett középiskola is magasan az országos átlag felett teljesít – jegyezték meg.

A listán összesen 984 intézmény 1645 képzési formája szerepel.

A szakközépiskolák listáján Győr tarolt. Első helyen a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, második helyen a Győri Műszaki Szolgáltatási Centrum Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, míg a harmadik helyen a Győri Műszaki Szolgáltatási Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzett.

A lista készítői rámutattak: a más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagolták, így egy-egy jó vagy rossz esztendő nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet kaphatunk az egyes középiskolák teljesítményéről. Az MTI kiemelte: fontos, hogy a lista az egyes intézmények nyolc-, hat- és négyéves képzési formáit külön-külön értékelve tartalmazza. Ez a funkció segítséget nyújthat a szülőknek abban, hogy gyermekük életkora alapján a számukra legmegfelelőbb megoldást válasszák ki.