Siker

Operatörténeti kuriózum hangfelvételére készül az Opera

Egy korábban soha nem rögzített opera, az Erzsébet Erkel Ferenc által írt II. felvonásából hangversenyszerű előadáson készít lemezfelvételt a Magyar Állami Operaház.

Az Opera kiemelten fontosnak tartja első főzeneigazgatója, Erkel Ferenc életművének ápolását, ezért évről évre lemezre veszi darabjait. A sorozat idén egy szinte teljesen ismeretlen gyöngyszemmel, az Erzsébet második felvonásával bővül.

A Kolonits Klára és László Boldizsár főszereplésével, Kocsár Balázs vezényletével hallható produkciót Windhager Ákos és Kiss Eszter Veronika képekkel és zenetörténeti adalékokkal tarkított bevezetője előzi meg.

A mű Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es magyarországi látogatásának tiszteletére készült, főhősnője a királyné névrokona, a magyar történelemből és a német operairodalomból (Wagner Tannhäuser) is jól ismert Árpád-házi Szent Erzsébet.

Illusztráció. Erkel Ferenc Bánk bán című operájának főpróbája a Magyar Állami Operaházban. MTI Fotó: Földi Imre

Az opera komponálásakor Erkelt még nem fiai, hanem a korban fuvolavirtuózként és zeneszerzőként egyaránt ismert Doppler Károly és Doppler Ferenc segítették, ők írták az Erzsébet első és harmadik felvonását, a műhelymunkában készült Erzsébet középső felvonása azonban a legvalódibb Erkel-zene.

Az alkotást az Opera együttesei és szólistái, Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Káldi Kiss András és Cser Krisztián adják elő, a koncertszerű előadást Varga Bence állítja színpadra – írta meg az MTI.

A szűk egyórás felvonást beavatóelőadás előzi meg, amelyen Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről.