Siker

Nehézségek árán, de csak pályára állt a NASA tudományos műholdja

Teherszállító repülőgépről bocsátott fel tudományos műholdat pénteken az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), de csak második próbálkozásra, félórás késéssel sikerült Föld körüli pályára állítani az ionoszféra kutatására kifejlesztett űreszközt.

A Pegasus XL hordozórakéta légi indítóplatformjaként egy átalakított, L1011 Stargazer típusú teherszállító repülőgép szolgált, amely a floridai Cape Canaveral légi támaszpontról szállt fel a „hasára” erősített rakománnyal. A repülőgép 11,9 kilométeres magasságba emelkedett az Atlanti-óceán felett, hogy leválassza magáról az ICON nevű műholdat szállító hordozórakétát, de mivel az utolsó pillanatban kommunikációs problémák adódtak, a startot elhalasztották. A Stargaser tett még egy kört a levegőben, és fél órával később „ledobta” a hordozórakétát.

Cape Canaveral-i űrközpont. MTI/EPA/SPACEX

A Pegasus XL öt másodpercig szabadesésben volt vízszintes helyzetben, majd beindította hajtóműveit, és tíz percre rá Föld körüli pályára állította az ICON-t. A NASA online közvetítette a levegőben végrehajtott felbocsátást.

A műhold misszióját két évre tervezték a NASA szakemberei – írta meg az MTI. A 270 kilogrammos ICON a légkör felső, űrrel „határos” ionizált rétegét fogja vizsgálni. A háromfokozatú Pegasus hordozórakétát a Northrop Grumman amerikai vállalat fejlesztette ki. Eredetileg két évvel ezelőtt akarták felbocsátani, de a startot meghatározatlan időre elhalasztották, hogy további próbarepüléseket végezhessenek vele.