Siker

Óriási elismerés: a Steinway nagykövete lett a magyar zongoraművész

„Young Steinway Artist” lett Balázs János zongoraművész. A címre az a legmagasabb művészi elvárásoknak megfelelő zongoraművész jogosult, akit kvalitásai alapján a Steinway szakemberei felkérnek erre, valamint vállalja, hogy ezzel a címmel a Steinway zongorák egyik nagykövete lesz.

„Ritkán találkozom olyan zongoraművésszel, akinek korlátlan képességek állnak rendelkezésére, akinek előadásmódja a legbonyolultabb művekben is könnyedséggel párosul. A Steinwaynél töltött időszakomnak ez az egyik legszebb pillanata” – idézi a közlemény Gerrit Glaner, a Steinway művészeti igazgatója szavait.

Fotó: Shutterstock

Balázs János zongoraművész a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott, 16 éves korában nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további öt jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra-zongoraverseny – és számos díj követett.

Jelenleg a Snétberger Központ tanára, a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a legutóbbi, francia Cziffra-verseny zsűritagja – írja az MTI. A Bazilika előtt egyedülálló szabadtéri zongoraesteket adott ZEnergia elnevezéssel. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel.

A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Balázs János művészetét 2019-ben Kossuth-díjjal ismerték el.