Siker

Ismét ott van egy magyar a világ legjobb fotósai között

A bécsi Természettudományi Múzeumban hirdették ki a világ legnagyobb fotópályázatának nyerteseit. A világ legkülönbözőbb részeiről származó fotók az élet szépségeire hívják fel a figyelmet. A fődíjat és az ezzel járó CEWE Photo Award díjat egy német fotós, Ina Schieferdecker vehette át. A természet kategória legjobbja honfitársunk, Daróczi Csaba lett.

Milyen fotók keltik fel a figyelmet? Milyen képek járják körbe a világot?

Általában olyanok, amelyek szörnyű helyzeteket ábrázolnak, vagy kritikus állapotokkal szembesítik a szemlélőt. A tavaly CEWE Photo Award néven meghirdetett, negyedik összeurópai CEWE pályázattal a szervezők világunk szép arcának bemutatását tűzték ki célként – erre utal a „Gyönyörű világunk” alcím is. Ez a mottó soha nem látott mennyiségű pályázót inspirált a versenyen. A 448 152 nevezéssel a CEWE Photo Award a világ legnagyobb fotópályázatává vált.

A fényképek nagy száma mellett a zsűrit különösen a képek színvonala nyűgözte le. „Mind a hobbi, mind a profi fotósok kivételes technikai készségekről tettek tanúbizonyságot, miközben azt is bebizonyították, hogy van szemük a különleges pillanatok megragadásához” – mondta Dr. Christian Friege, a CEWE vezérigazgatója, a hétfős zsűri tagja.

Fotó: Daróczi Csaba

Nyuszi, hopp!

Daróczi Csaba nyulai szenzációs kompozícióval ugrottak a „Természet” kategória élére. A magyar fotóművész „Nyusziugrás” című felvétele az ultrarövid expozíciós időnek köszönhetően egy olyan mozdulatot rögzít, amely általában nem látható az emberi szem számára. A képet a téma elrendezése, háromszög kompozíciója, valamint a tűéles vízcseppek erőteljes kontrasztja a fekete háttér előtt teszi tökéletessé. Daróczi Csaba a 2018-as, hazai rendezésű CEWE Fotókönyv pályázaton is előkelő helyen végzett, így külön öröm, hogy fotójában egy nemzetközi zsűri is meglátta rendkívüli tehetségét.

A pályázat során a CEWE minden képfeltöltés után 10 centet adományozott az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezetének, így a bécsi gálaest során a szervezet igazgatóságának elnöke, Dr. Wilfried Vyslozil, közel 45 ezer euró értékű adománycsekket vehetett át a CEWE igazgatóságának tagjától, Thomas Mehls-től.

A pályázat legjobb 48 fotójából készült kiállítás október 21 – november 3. között tekinthető meg Budapesten, az Arena Mall 1. emeletén.