Siker

Egy kaposvári, évszázados kocsányos tölgy lett az év fája

Kevesebb mint 300 szavazattal előzte meg a második helyen állót a kaposváriak Szabadságfa nevet viselő kocsányos tölgye az Év fája versenyen, melyet 2010 óta szerveznek meg. A Hős fa címet a Szentkúti Öregharcos-Vasvár, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

Az Ökotárs Alapítvány az Év fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van.

Idén 57 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 14 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között. Az Év fája, a Hős fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott a díjkiosztón. A fákra összesen 13158 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

Fényfestés a kaposvári Szabadságfán 2019. október 18-án. MTI/Varga György

Gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették

A nyertes kocsányos tölgy a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, a helyiek Szabadságfa néven ismerik. A fát 1929. április 18-án, épp 90 évvel ezelőtt ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

MTI/Varga György

Az Év fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, valamint az ősz elején elindított adjukössze kampányon befolyt összeget kapja meg, amit egy közösségi faültetésre költhet. A Hős fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

MTI/Varga György

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben, szavazat számokkal:

1. A kaposvári Szabadságfa 4431
2. A dunakiliti Millenniumi tölgy 4159
3. Széchényiek körtefája 1483
4. Gerlai nagy platán 893
5. Hárskapocs – Szentendre, Alsó-Izbég 555
6. Szentkúti Öregharcos – Vasvár 353
7. Ziliz legendája az Ezeréves Tölgy 296
8. Fekete Nyár Ácsteszér büszkesége 291
9. A győrszemerei Tündér-tölgy 247
10. Juharfás út – A múlt és a jelen találkozása 239
11. Imrehegyi terebélyes eper 74
12. Nap utca tölgyfája 68
13. Jákó szeretettől gyógyuló Platánja 35
14. Nagy Nyárfa 34

A 2019-es magyarországi győztes kaposvári tölgyfa a 2020 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

Tavaly a pécsi Havihegyi mandulafa nyerte el az Európai Év Fája címet.