Siker

Megfejtették a Holdon talált jég titkát?

Egy friss tanulmány szerint különböző forrásokból kerülhetett víz a Holdra, és az abból összeállt jég nagy része több milliárd éves.

A Brown Egyetem kutatói a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű űrszondájának felvételeit felhasználva megfejthették a Holdon talált jég rejtélyét. A tudósok szerint bolygónk állandó kísérője tényleg jelentős mennyiségű vizet és jeget tartalmazhat, amely különböző forrásokból kerülhetett jelenlegi helyére.

A jég legnagyobb része 3,1 milliárd éves, méretes kráterekben van, és a jégraktárak is majdnem annyi idősek, mint maga a Hold. Persze az, hogy a kráterek ilyen régiek, még nem jelenti automatikusan azt, hogy a víz is évmilliárdokkal ezelőtt került oda, viszont a tudósok szerint ez esetben van okunk mégis ezt feltételezni.

A kutatókat is meglepetésként érte, hogy a Hold később keletkezett, kisebb kráterei közül több is tartalmaznak jeget – ezek a fentieknél jóval frissebb jégtartalékok, amelyek valószínűleg üstökösök és aszteroidák becsapódása után kerültek oda, sőt, akár felszín alatti vulkáni tevékenység is fakaszthatott vizet a Holdon.

Az Icarus című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány néhány felvetésre választ adhat ugyan, de összességében elég sok még a megválaszolatlan kérdés. A tudósok remélik, hogy a jövőben, többek közt a NASA 2024-re tervezett következő Hold-missziójával ezek is megválaszolásra kerülhetnek majd.