Siker

„A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről”

Magyar történeteket bemutató filmekre van szükség – ezt mondta el Káel Csaba filmügyi kormánybiztos – nagyon erős ugyanis az amerikai mozgóképes nyomás, sok új film az amerikai életet modellezi.

A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről – hangsúlyozta az Ez itt a kérdés című műsorban az M5 csatornán Káel Csaba, aki úgy látja: hiteles formában és magas minőségben kell megmutatni a saját életformánkat és múltunkat, mert nagyon erős az amerikai mozgóképes nyomás, sok új film az amerikai életet modellezi.

Fotó: Shutterstock

Káel Csaba szerint közép-európai léptékben is elkellene kezdeni gondolkodni a filmgyártásról és forgalmazásról, olyan koprodukciókat támogatni, amelyek sikerrel szólíthatnák meg a régió 150 milliós piacát. Az idén elhunyt Andy Vajna 2011-től rendszerszintűen kezdte el a magyar filmes szakma átalakítását, bevezette a forgatókönyv-fejlesztést, és egy teljesen új támogatási rendszert hozott létre – mondta Káel Csaba.

Fotó: Shutterstock

Azt MTI azt írja: Káel hozzáfűzte, hogy a magyar filmek elmúlt években tapasztalt nagy nemzetközi sikerei mellett elsősorban azt köszönhetjük Andy Vajnának, hogy egy nagyon szilárd gazdasági alapot épített fel a magyar filmiparnak. Most az a kérdés, hogyan lehet jól használni ezt az örökséget. A filmügyi kormánybiztos kitért arra is: a jövőben tematikus pályázatokat terveznek kiírni az alkotók számára, valamint további lépéseket fognak tenni a filmszakmában mutatkozó szakemberhiány enyhítésére.