Siker

Aretha Franklin a csúcson mindent kipróbált

Csaknem fél évszázaddal eredeti felvétele után mutatták be az Egyesült Államokban az Amazing Grace - A szeretet hangja című filmet, amely Aretha Franklin kultikus gospelkoncertjét dolgozza fel.

Aretha Franklin  tizennyolcszoros Grammy-díjas énekesnő, a soul zene királynője tavaly augusztusban hunyt el hasnyálmirigyrákban. 1972-ben éppen pályája csúcsán volt, tizennyolc stúdió- és három koncertalbummal a háta mögött, holott még csak 29 éves volt. Folyamatosan új kihívásokra vágyott és elhatározta, hogy rögzít egy gospelkoncertet a Los Angeles-i New Temple Baptist Mission templomban.

Fotó: EPA/JEFF KOWALSKY

A részletekről az MTI számolt be: „1972. január 13-án és 14-én két esti programot vettek fel élőben képben és hangban egyaránt. A néhány száz fős, szinte kizárólag afroamerikaiakból álló közönség előtt Aretha Franklin saját zenekara, a zongorán közreműködő James Cleveland tiszteletes, valamint a Southern California Community kórus társaságában adta elő erre az alkalomra válogatott műsorát.”

A felvétel hanganyaga Amazing Grace címmel dupla lemezen jelent meg 1972 nyarán, ez lett az énekes legnagyobb (kétmillió) példányban elkelt albuma. A koncertfilm elkészítésére Sydney Pollackot kérték fel. Az Amazing Grace-koncertfilm azonban sohasem készült el, mégpedig egyszerű technikai hanyagság miatt: Pollack elhanyagolta összhangba hozni a felvétel kép és hanganyagát – írja az MTI. Évtizedek teltek el, aztán a kilencvenes években a Franklin-rajongó Alan Elliott, aki az Atlantic Recordsnál dolgozott, kapcsolatba került Jerry Wexlerrel, az énekesnő számos lemezének producerével és megtudta tőle, hogy létezik a filmanyag.

Aretha Franklin 2010 júniusában New York-ban.Fotó: EPA/PETER FOLEY

Aretha Franklint csak nagyon nehezen tudták meggyőzni, hogy ebből mégis legyen mozifilm, éppen a betegsége miatt nem akarta. Aretha 2018 augusztusi halálát követően unokahúga, Sabrina Owens és a család végül zöld utat adott a filmnek, és csütörtöktől látható a mozikban az Amazing Grace – A szeretet hangján című alkotás.