Siker

Repüljetek szabadon!

Az öreg sas és a fiatal parlagi sas újra útra kelhet a Jászberényi Sasközpontból.

A fiatal sast lakossági bejelentés után találták Somogyvámos közelében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) került. A madáron nem volt nyoma sérülésnek, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához vitték. A kezelésre jól reagált, teljesen felépült, jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várja, hogy újra szabad legyen.

Parlagi sasok a Jászberényi Sasközpontban (Fotó: Facebook/Sasközpont - Jászberény

Parlagi sasok a Jászberényi Sasközpontban (Fotó: Facebook/Sasközpont – Jászberény)

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált parlagisas-védelmi projekt egyik munkatársa találta meg Orosháza közelében. Az állat nem tudott repülni, legyengült. A Szegedi Vadasparkban a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően aztán felépült és a Sasközpontba került. Mindkét felgyógyult madarat innen engedik szabadon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A sasokat műholdas jeladóval látják el a szakemberek annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése visszaigazolhatja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, valamint lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.