Siker

Százmillió új facsemete cseperedhet hazánkban

Néhány év alatt legalább 550 hektár új erdőt telepíthetnek itthon – ezáltal nemcsak a táj lehet zöldebb, hanem sokat javulhat hazánk levegője is.

Egy erdei séta megnyugtat, megvigasztal, feltölt – ki ne érezné úgy egy jó kis túra után, hogy ismét újult erővel képes belevágni a hétköznapi teendőkbe? A fák ráadásul nemcsak lelkünknek tesznek jót, hanem szebbé varázsolják a tájat, és bizony, a levegőt is hatékonyan tisztítják.

Szerte a világon komoly erdőültetési munkálatok folynak, és ezt itthon is komolyan veszik. Több faültetési program indult az elmúlt években – ezek összességében 3-5 év alatt körülbelül 25 ezer hektáros erődterület-növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik – olvastuk a Szeretlekmagyarorszag.hu és a Hellovidek.hu oldalakon.

Egy erdei séta megnyugtat, megvigasztal, feltölt. Fotó: Shutterstock

Legutóbb pedig arra a hírre kaptuk fel a fejünket, hogy elindult az Országfásítási Program, melyhez 86 település csatlakozott. Ennek keretein belül az állami erdőgazdaságok több mint 550 hektár új erdőt telepítenek a saját területeiken – kétmillió facsemetét ültetnek el, és közel 100 tonna makkot használnak fel, derül ki az Agrárminisztérium MTI-hez intézett tájékoztatásából.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a magyar erdők nagyon fontosak, de ezt számszerűsítették is: erdeink 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ez körülbelül az országos kibocsátás 7-8 százalékát tudja ellensúlyozni. Ezen lehet még javítani, és ha minden jól alakul, akkor sikerülhet is: becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők tíz év múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot tudnak majd megkötni, ezzel is tovább javítva a levegő minőségét.